Minstens 126 kinderen gedood na bestorming en gijzeling Pakistaanse school

16/12/14 om 11:18 - Bijgewerkt om 15:02

Bij de bestorming van een Pakistaanse school door taliban-strijders zijn minstens 126 kinderen gedood. Kinderrechtenactiviste en winnares van de Nobelprijs voor de Vrede Malala Yousafzai reageert aangeslagen.

Minstens 126 kinderen gedood na bestorming en gijzeling Pakistaanse school

© AFP

Alle talibanstrijders die dinsdag in Peshawar honderden leerlingen en leerkrachten in een school hebben gegijzeld, zijn dood. Dat hebben plaatselijke politiefunctionarissen meegedeeld. Het drama heeft bijna zeven uur geduurd en eindigde met de dood van 130 mensen, overwegend scholieren tussen tien en twintig jaar oud, aldus de jongste balans van de autoriteiten.

'Wij willen dat jullie de pijn voelen, die wij voelen'

Ooggetuigen hoorden tijdens de bestorming door de taliban twee luide ontploffingen en zagen dikke rook. Meer dan 120 mensen raakten gewond, zo deelde de premier van de provincie Khyber-Pakhtunkhwa, Pervaiz Khattak, mee.

Een woordvoerder van de Pakistaanse taliban (TTP) rechtvaardigde de aanval in lokale media. De door het leger beheerde school is het doelwit geworden, "omdat zij ook onze families aanvallen". "Wij willen dat jullie de pijn voelen, die wij voelen."

Het leger voert immers grote operaties uit tegen radicale groepen zoals de taliban, of terreurnetwerk al-Qaida, in de stammengebieden in het noordwestelijke gebied dat grenst aan Afghanistan.

Malala Yousafzai: 'gruwelijke en lafhartige daden'

De Pakistaanse eerste minister Nawaz Sharif omschrijft de aanval als een "nationale tragedie". De provinciale regering kondigt drie dagen van rouw af.

De Pakistaanse winnares van de Nobelprijs voor de Vrede en kinderrechtenactiviste Malala Yousafzai reageert aangeslagen op de "zinloze en koelbloedige daad van terreur in Peshawar". "Onschuldige kinderen in hun school hebben geen plaats in horror zoals deze. Ik veroordeel deze gruwelijke en lafhartige daden", aldus Malala, die twee jaar geleden in het hoofd werd geschoten door de taliban vanwege haar campagne voor onderwijs voor meisjes.

De algemene secretaris van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIS), Ijad Amin Madani, sprak van een "zinloze terroristische aanval". Hij beklemtoonde dat er geen rechtvaardiging bestaat voor terrorisme. Wie in naam van de islam zulk geweld gebruikt, heeft niets met deze religie te maken, luidde het.

De Amerikaanse ambassadeur in Pakistan, Richard Olson, bestempelde de daad als een "zinloze en mensonwaardige aanval" op onschuldige leerlingen en leerkrachten. "Weinigen hebben in de handen van terroristen en extremisten meer geleden dan de mensen in Pakistan." Hij benadrukte het belang van samenwerking met de VS.

De Afghaanse president Ashraf Ghani veroordeelde nog de barbaarse aanval op de school. "Onschuldige kinderen doden is een geheel anti-islamitische en onmenselijke daad" (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners