Minister: 'Vreedzame oplossing lijkt niet meer mogelijk in Oekraïne'

25/01/14 om 12:14 - Bijgewerkt om 16:30

Volgens de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Vitaliy Zakharchenko zijn pogingen om de crisis in zijn land op een vreedzame manier op te lossen, zinloos gebleken. In de hoofdstad Kiev zijn er in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw zware rellen geweest. De oppositie wil niets minder dan het aftreden van president Viktor Janoekovitsj.

Minister: 'Vreedzame oplossing lijkt niet meer mogelijk in Oekraïne'

© Reuters

Volgens Zakharchenko heeft de oppositie niet langer controle over 'radicale groepen' en brengt ze burgers in gevaar, zo zegt hij in een mededeling. Veel betogers hebben volgens hem wapens. 'De gebeurtenissen van de voorbije dagen in de hoofdstad Kiev tonen aan dat onze pogingen om het conflict vreedzaam op te lossen, zonder geweld dus, zinloos zijn,' luidt het.

President Janoekovitsj beloofde vrijdag enkele toegevingen om het conflict op te lossen, zoals een herschikking van zijn regering en een versoepeling van de pas ingevoerde strenge antibetogingswetten. De oppositie wil echter niets minder dan dat Janoekovitsj aftreedt en nieuwe verkiezingen uitschrijft, maar die eist legt de president naast zich neer.

Zaterdagnamiddag zitten Janoekovitsj en vertegenwoordigers van de oppositie opnieuw samen om een uitweg te zoeken.

Rellen

In Kiev staken betogers in de nacht van vrijdag opnieuw autobanden in brand en waren er gevechten met de politie.

Betogers blokkeren nu ook het ministerie van Energie. 'Een directe bedreiging voor het energiesysteem van ons land,' zei bevoegd minister Eduard Stavytsky aan Reuters. Ook in andere steden in Oekraïne bezetten betogers verschillende overheidsgebouwen.

Conflict

De protesten in Oekraïne braken eind november uit nadat de regering, onder druk van Rusland, een in de steigers staand samenwerkingsakkoord met de Europese Unie opblies.

De voorbije week escaleerde het conflict toen twee betogers werden doodgeschoten tijdens rellen bij het grootste kamp van de betogers op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev.

Lees meer over:

Onze partners