Minister Hillary Clinton had vooral tijd voor officiële ontmoetingen met schenkers aan haar stichting

Hillary Clinton in 2012 met Nobelprijswinnaar Muhammad Yunus (midden), die de bank Grameen stichtte © Reuters
Rudi Rotthier

Meer dan de helft van de privépersonen die een officiële afspraak kregen met minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton had geld gegeven aan de Clinton Foundation.

Het persagentschap Associated Press (AP) ging na hoeveel afspraken of officiële telefoongesprekken Hillary Clinton had met privépersonen die privébelangen of belangen van ngo’s kwamen behartigen tijdens haar periode als minister van Buitenlandse Zaken (tussen 2009 tot 2013). Van 154 dergelijke ontmoetingen hadden er 85 plaats met mensen die een schenking hadden gedaan aan de Clinton Foundation, de liefdadigheidsinstelling van de familie Clinton.

De 85 gesprekspartners hebben samen 156 miljoen dollar aan de stichting geschonken. 40 van haar bezoekers droegen meer dan 100.000 dollar bij, en 20 schonken meer dan 1 miljoen dollar.

AP vond geen overtredingen van de regels van het ministerie van Buitenlandse Zaken, en de enkele gevallen die AP uitvoeriger beschrijft, zijn niet opzienbarend. Zo kreeg Nobelprijswinnaar Muhammad Yunus enkele keren toegang tot Clinton om te praten over de tegenwerking waarmee zijn bank Grameen in Bangladesh te maken kreeg. In een ander geval probeerde een rijke donor via een privégesprek een visum voor een medewerker in orde te krijgen. Illegaliteit blijkt niet, aldus AP, maar de frequente overlapping van schenkingen en ontmoetingen geeft de indruk dat een schenking “een toegangsticket” was voor een ontmoeting met de minister.

Naast deze ontmoetingen met mensen die privébelangen behartigen, had Clinton in de telling van AP ook ontmoetingen met minstens 16 buitenlandse regeringen die in totaal 170 miljoen dollar bijdroegen voor de Foundation.

‘Analyse schiet tekort’

De Clinton-campagne vindt, in reactie op het AP-bericht, dat de analyse tekortschiet, omdat ze de ontmoetingen met talloze diplomaten niet verrekent (1.700 afspraken volgens de Clintoncampagne), en alleen de gegevens verwerkt van de eerste twee jaar van haar ministerschap. Tegelijk betwist de campagne de verhouding niet die AP aangeeft (AP heeft heel wat moeite moeten doen, en onder meer een rechtbank ingeschakeld, om de gegevens over de agenda van Clinton van Buitenlandse Zaken te verkrijgen).

De Clinton Foundation kondigde maandag aan dat ze, na een overwinning van Clinton in de presidentsverkiezingen van november, niet langer buitenlandse schenkingen zal aanvaarden, dat Bill Clinton het bestuur zal verlaten en niet langer betaalde toespraken zal houden.

In totaal heeft de Clinton Foundation tot nu voor 2 miljard dollar aan schenkingen binnengehaald, die onder meer worden ingezet in de strijd tegen aids, malaria en voor vrouwenrechten.

Critici vinden de onduidelijkheden rond schenkingen dubieus. Bij de grootste donoren zijn regeringen (zoals die van Saudi-Arabië), die in het verleden geen enkele neiging getoond hebben om de doelstellingen van de Clinton Foundation te ondersteunen. Waarom doen ze het dan wel in het geval van de Foundation?

Verdedigers van de Foundation zeggen dat het werk van de groep levens redt, onder meer via overeenkomsten om de prijs van aids-medicijnen in ontwikkelingslanden laag te houden.

De komende weken zullen nog vele duizenden e-mails opduiken die Hillary Clinton van haar privé-server liet verwijderen, maar die de FBI wist te recupereren. Vraag is of die mails nog materiaal van belangenvermenging tussen ministerie en Foundation tonen.

Partner Content