'Minderjarige vluchtelingen werken onder slaafse omstandigheden om overtocht te betalen'

14/06/16 om 13:52 - Bijgewerkt om 13:52

Een kwart van alle kinderen - dat zijn er 96.000 - die in 2015 in Europa asiel zochten, waren niet begeleid. Dat meldt Unicef.

'Minderjarige vluchtelingen werken onder slaafse omstandigheden om overtocht te betalen'

Minderjarige vluchtelingen © Reuters

Het aantal migrantenkinderen dat de Middellandse Zee is overgestoken zonder ouders of familieleden is tussen januari en mei verdubbeld in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat deelde de VN-Kinderrechtenorganisatie (Unicef) mee in Genève. Slechts acht procent van alle kinderen die de gevaarlijke overzeese tocht naar Italië maakten, waren vergezeld door verwanten.

Zwanger

De kinderen, die meestal al zwaar getraumatiseerd uit Noord-Afrika komen, lopen tijdens hun reis bijzonder veel gevaar. Misbruik en uitbuiting door mensensmokkelaars staat volgens Unicef dagelijks op de agenda. Bijzonder gevaar lopen jonge migranten, die voor de kosten voor hun overtocht eerst moeten werken. Kinderen uit Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara moeten deels weken- en maandenlang onder slaafse omstandigheden geld verdienen om smokkelaars te kunnen betalen.

Volgens Italiaanse maatschappelijke werkers komen vaak Libische meisjes na verkrachting door mensenhandelaars al zwanger in Europa aan.

Detentiecentra

Een kwart van alle kinderen, dat zijn er 96.000, die in 2015 in Europa asiel zochten, waren niet begeleid. Vele kinderen hopen na een positief asielbeleid met hun nauwe verwanten verenigd te worden, klinkt het.

Unicef spoort de EU-lidstaten aan kinderen in groep toe te laten via veilige en legale wegen, in plaats van hen in de handen van mensensmokkelaars te duwen. Het VN-agentschap laakt de realiteit dat kinderen worden vastgehouden in detentiecentra door een gebrek aan opvangmogelijkheden voor kinderen. In een aantal Europese landen moeten kinderen tot twee jaar wachten vooraleer hun asielverzoek wordt behandeld, aldus nog Unicef. (Belga/AVE)

Onze partners