'Miljonairsbelasting' krijgt groen licht van Frans Grondwettelijk Hof

29/12/13 om 17:15 - Bijgewerkt om 17:16

Het Franse Grondwettelijk Hof geeft groen licht voor een omstreden belasting voor topverdieners, de zogenaamde 'miljonairsbelasting'. Bedrijven die jaarsalarissen van 1 miljoen euro of meer uitkeren, moeten de staatskas extra spekken om Frankrijk uit de crisis te helpen.

'Miljonairsbelasting' krijgt groen licht van Frans Grondwettelijk Hof

President van Frankrijk François Hollande verlaat het Elysée. © REUTERS

De rijken zwaarder belasten was een van de speerpunten in het verkiezingsprogramma van de socialistische president François Hollande.

Aangepast

In eerste instantie zouden juist de werknemers te maken krijgen met een belastingverhoging naar 75 procent. President François Hollande haalde zich daarmee de woede van topmannen en voetbalclubs op de hals, die met een staking dreigden. Zo telt de Parijse topclub PSG, in Qatarese handen, meer dan 10 spelers die meer dan een miljoen euro per jaar verdienen.

Uiteindelijk haalde het Hof een streep door de rekening, omdat 66 procent belasting het wettelijk maximum is voor particulieren. Tot tegenzin van ondernemers koos de regering er toen voor om de rekening bij de bedrijven te leggen. Voor alle lonen in 2013 en 2014 boven 1 miljoen euro moeten zij 50 procent van het miljonairsloon aan de fiscus afdragen, plus de circa 25 procent aan sociale bijdragen.

Er geldt wel een beperking: firma's moeten nooit meer dan 5 procent van hun omzet inleveren als miljonairsbelasting. (Belga/KVDA)

Onze partners