Miljoenen mensen getroffen door winterstorm in de VS

04/01/14 om 15:52 - Bijgewerkt om 15:57

In dikke winterkleding stapten de bewoners van de Amerikaanse grootsteden door de sneeuwmassa's. In het weekeinde heerst ijzige wind boven de Verenigde Staten.

Miljoenen mensen getroffen door winterstorm in de VS

© Belga

Een sinds dagen razende sneeuwstorm heeft miljoenen Amerikanen een bitterkoude start van het nieuwe jaar bezorgd. De nationale weerdienst kondigt voor het weekeinde temperaturen van 30 graden onder nul aan en door de ijzige wind zal het aanvoelen alsof het 45 graden onder nul is. In delen van het Midden-Westen worden de laagste temperaturen in 15 jaar verwacht. De meteorologen waarschuwden vrijdagnacht voor "arctische golven".

Spekgladde wegen veranderden autorijden in het oosten van het land in gevaarlijke slippartijen. Verschillende ongevallen eisten dodelijke slachtoffers, berichtten de Amerikaanse media eensluidend. Sinds donderdag had deels hevige sneeuwval het verkeer in het noordoosten van de Verenigde Staten erg belemmerd. In grootsteden als Boston, Washington en Philadelphia draaiden de sneeuwruimdiensten de klok rond. Volgens CNN waren in New York alleen al 24.000 sneeuwruimers aan het werk.

FlightAware.com meldde vrijdag in heel het land meer dan 3.000 afgelaste vluchten en meer dan 11.000 vertragingen, waarbij de website geen onderscheid maakte tussen weersomstandigheden en technische pannes. Op een "Misery Map" duidde de website New York en Chicago aan als de ergst getroffen luchthavens. Toestellen moesten ijsvrij gemaakt worden en een aantal moest wegens het slechte zicht urenlang op de startbaan wachten op toelating om te vertrekken. Op vele luchthavens installeerden medewerkers veldbedden om gestrande reizigers toch een paar uur rust te gunnen.

Tienduizenden schoolkinderen genieten daarentegen door de gesloten scholen van de plotse winterpret. New Yorkers verspreiden op het internet tips voor de beste sleepistes in en rondom Manhatten. Voor de nieuwe burgemeester van de stad Bill de Blasio, die pas woensdag de eed aflegde, wordt de winterstorm een eerste beproeving. Na de sneeuwstorm van 2010 had hij felle kritiek geuit op het crisisbeleid van zijn voorganger Michael Bloomberg in de acht miljoen mensen tellende metropool. Hij wil de job nu zelf beter uitvoeren.

Lees meer over:

Onze partners