Militanten Gazastrook gaan samen tegen Israël vechten

03/09/10 om 12:25 - Bijgewerkt om 12:25

Verschillende radicale groeperingen, waaronder Hamas, gaan hun krachten bundelen om efficiëntere aanvallen tegen Israël uit te voeren.

Militanten Gazastrook gaan samen tegen Israël vechten

© EPA

Verschillende radicale groeperingen uit de Gazastrook, waaronder Hamas, gaan hun krachten bundelen om efficiëntere aanvallen tegen Israël uit te voeren. Ze sluiten zelfmoordaanslagen niet uit.

Dat heeft Abu Ubaida, een woordvoerder van Hamas, gezegd aan persagentschap Reuters.

Volgens Ubaida hebben 13 gewapende Palestijnse groeperingen donderdag samen gezeten in Gaza-Stad. "We verklaren dat de verzetsacties een nieuwe fase van samenwerking zijn ingegaan, met het oog op efficiëntere aanvallen tegen de vijand," zei hij. "Alle opties zijn open".

Eerder deze week werden op de Westelijke Jordaanoever vier Joodse kolonisten doodgeschoten in een aanslag die later is opgeëist door Hamas.

Vredesoverleg

De verklaring kwam er op de dag dat de Israëlische en Palestijnse leiders Benjamin Netanyahu en Mahmoud Abbas in Washington de vredesonderhandelingen hervatten. Abbas behoort tot de gematigde Fatah-partij, dat overhoop ligt met Hamas.

Ook in Israël hebben rechtse activisten de nieuwe vredesgesprekken veroordeeld, meldt de BBC. Ze zijn boos dat Netanyahu de Palestijnen zijn "partners in vrede" noemde.

Constructief

George Mitchell, de Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, noemde de omgang tussen Netanyahu en Abbas in Washington "hartelijk" en de gesprekken "constructief".

De Israëlische en Palestijnse delegaties hebben afgesproken om elkaar op 14 en 15 september opnieuw te ontmoeten in het Midden-Oosten.

Lees meer over:

Onze partners