Militaire spanning Rusland-Oekraïne loopt op

25/04/14 om 06:00 - Bijgewerkt om 06:00

Rusland begint met militaire manoeuvres aan de grens met Oekraïne. Tegelijkertijd zijn bij Oekraïense acties tegen pro-Russische militanten vijf mensen omgekomen.

Militaire spanning Rusland-Oekraïne loopt op

Een Oekraïense soldaat nadert een pro-Russische barricade nabij Slavijansk in het oosten van het land. © REUTERS

Ondanks het nog geen tien dagen oude akkoord van Genève dat de spanningen rond Oost-Oekraïne moest afbouwen, is de kans op een gewapend conflict tussen Rusland en Oekraïne de laatste dagen gestegen. Terwijl het geweld in het overwegend etnisch Russische oosten van Oekraïne toeneemt, beginnen de Russen met militaire oefeningen vlakbij de Oekraïens grens.

Dat is een niet mis te verstaan signaal van Moskou. Daar is te horen dat de acties van de Oekraïense interimregering moeten ophouden, of er komen consequenties. "Als het regime in Kiev het leger begint in te zetten tegen de bevolking in het land, is dat ongetwijfeld een ernstige misdaad", zei de Russische president Vladimir Poetin in Sint-Petersburg.

Clandestiene agenten

De doden vielen toen Oekraïense troepen tevergeefs probeerden om enkele barricades op te ruimen die pro-Russische militanten hadden opgeworpen op de toegangswegen tot de Oost-Oekraïense stad Slavijansk. De troepen moesten zich onverrichter zake terugtrekken, nadat er minstens vijf militanten gedood waren en één Oekraïense soldaat gewond, meldt Kiev.

Ook in Slavijansk zelf werd er gevochten. Dat gebeurde bij een wapendepot en het gemeentehuis van de stad, dat door pro-Russische betogers bezet is.

In Washington beschuldigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry Rusland ervan dat het zelf achter de onrust in het oosten van Oekraïne zit. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten ruien clandestiene Russische agenten en special forces-soldaten de zaak daar op en zorgt Rusland voor "wapens, operationele planning en coördinatie", meldt The New York Times.

Militaire machine

De Russische manoeuvres beginnen onmiddellijk en zullen grondtroepen en de luchtmacht omvatten, stelde de Russische minister van Defensie Sergej Shoigu. Ze vinden plaats in de gebieden die grenzen aan Oekraïne.

Waarnemers zijn bezorgd dat Rusland zich op die manier opmaakt om Oekraïne binnen te vallen. Shoigu sloot dat niet uit. Volgens hem heeft Rusland de plicht om de Oekraïense "militaire machine" te stoppen. "We moeten reageren op deze ontwikkelingen", zei hij.

Onze partners