"Militaire oefeningen VS en Zuid-Korea bedreigen wereldvrede"

22/07/10 om 08:53 - Bijgewerkt om 08:53

De geplande militaire oefeningen van de Verenigde Staten en Zuid-Korea zijn niet alleen een bedreiging voor de vrede en veiligheid op het Koreaanse schiereiland, maar ook voor de rest van de wereld. Dat zegt Noord-Korea in een reactie.

"Militaire oefeningen VS en Zuid-Korea bedreigen wereldvrede"

© EPA

Aan de militaire oefeningen, die komende zondag van start gaan in de Japanse Zee, nemen circa twintig schepen en onderzeeërs en 100 vliegtuigen deel.

Het doel is om een sterk signaal naar het communistische regime in Pyongyang te sturen, na de torpedering van het Zuid-Koreaanse oorlogsschip Cheonan, waarbij eerder dit jaar 46 doden vielen. Volgens de VS en Zuid-Korea zit Noord-Korea achter de torpedering.

Nieuwe sancties Tijdens een officieel bezoek aan de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul kondigde Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton ook nieuwe economische en financiële sancties tegen Noord-Korea aan.

"De maatregelen moeten de Noord-Koreaanse proliferatie helpen te vermijden, hun illegale activiteiten ter financiering van hun wapenprogramma's een halt toeroepen en andere acties van provocaties ontmoedigen", zei Clinton.

Onze partners