Milieuramp dreigt na zinken olieboorplatform

23/04/10 om 11:12 - Bijgewerkt om 11:12

Momenteel drijft een acht kilometer lang oliespoor op het wateroppervlak van de Golf van Mexico.

Milieuramp dreigt na zinken olieboorplatform

© Reuters

Dinsdagavond werd een olieboorplatform in de Golf van Mexico getroffen door een zware explosie waarna het twee dagen later zonk. Als de gelekte olie de kust van Venice in de Amerikaanse staat Louisiana bereikt, dreigt een milieuramp.

Momenteel drijft er al een acht kilometer lang oliespoor op het wateroppervlak. De kustwacht vermoedt dat het platform 8.000 olievaten per dag kan lekken. Het gezonken olieplatform is momenteel "prioriteit nummer één" van de regering-Obama. Die wil absoluut vermijden dat het "zwarte goud" de kust van Louisiana bereikt.

Enkele van 's werelds meest bedreigde zeedieren, zoals walvissen, haaien en schildpadden, leven langs de 5.600 kilometer lange kustlijn van Louisisana. Als het de olie de kust bereikt dan zit het meteen gevangen in de nauwe doorgang tussen de Amerikaanse staat Florida en Cuba. Daardoor zou de olie verwoestend zijn voor de ecosystemen.

Maar ook de economie zou het slachtoffer worden van een dergelijke milieuramp. De kustlijn herbergt namelijk vier van de zeven meest productieve visserijen in de Verenigde Staten. Daarnaast zou het toerisme maar liefst 20 miljard dollar verlies lijden door de vervuiling.

Vuurzee

Bij de ontploffing en de daaropvolgende brand vielen er 17 gewonden van wie er zeven erg aan toe zijn. Er is ook sprake van elf vermisten maar de Amerikaanse kustwacht schat hun overlevingskansen klein in. In totaal waren er 126 personen op het platform.

Met man en macht werd 36 uur lang geprobeerd om de vuurzee onder controle te houden. Maar uiteindelijk zonk het booreiland "Deep Water Horizon". De oorzaak van de explosie is nog niet bekend.

Risico

Het 120 meter lange en 78 meter brede olieboorplatform werd in 2001 gebouwd. Volgens de Britse petroleumgroep BP, dat het booreiland leaset van het Zwitserse bedrijf Transocean, waren er voor de explosie geen problemen gemeld en voerden de werknemers enkel routinetaken uit.

De gevaren van werken op een olieboorplatform zijn de laatste jaren gedaald maar het risico blijft. Sinds 2001 hebben er al 858 explosies plaatsgevonden in de Golf van Mexico.

Lees meer over:

Onze partners