Mike Pence over rakkettest Noord-Korea: ‘Alle opties liggen op tafel’

© REUTERS

De Verenigde Staten sluiten geen enkele optie uit wat het Noord-Koreaanse raket- en nucleaire programma betreft. Dat heeft de Amerikaanse vicepresident Mike Pence maandag gezegd tijdens zijn bezoek aan de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea.

De Amerikaanse viceprsident Mike Pence heeft maandag een bezoek gebracht aan de gedemilitariseerde zone (DMZ) tussen Noord- en Zuid-Korea. Dat melden de media. De Republikein arriveerde per helikopter in het militaire kamp Bonifas, een door de VS geleide post van de Verenigde Naties die op slechts enkele meters van de DMZ gelegen is. Ook zal Pence op maandag het grensdorp Panmunjon bezoeken, waar in 1953 het staakt-het-vuren werd getekend. Later zal de vicepresident een ontmoeting hebben met de waarnemende president van Zuid-Korea Hwang Kyo Ahn en de voorzitter van het parlement, alvorens zijn tiendaagse reis voort te zetten in Japan, Indonesië en Australië.

Vice-president Mike Pence komt aan in Kamp Bonifas in Paju, nabij de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea
Vice-president Mike Pence komt aan in Kamp Bonifas in Paju, nabij de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea© BELGA

De spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea zijn de afgelopen weken hoog opgelopen vanwege verschillende raketlanceringen door Pyongyang en de versterkte toon van de VS over het nucleaire programma van Noord-Korea. De VS stuurden onlangs een vliegdekschip naar het Koreaanse schiereiland. Noord-Korea liet dan weer weten “meedogenloos” te reageren op elke provocatie van de Verenigde Staten.

De mislukte rakettest van zondag van Pyongyang gebeurde toen Pence onderweg was naar Zuid-Korea. De vicepresident noemde de test zondag een “provocatie” voor enkele van de 28.500 Amerikaanse militairen die in Zuid-Korea zijn gestationeerd. Hij benadrukte dat de test aantoont welke risico’s de Zuid-Koreaanse en Amerikaanse militairen lopen.

Vreedzame oplossing

Amerika heeft altijd vrede gezocht door macht te gebruiken en mijn boodschap vandaag is er een van vastberadenheid

Volgens Pence willen de Verenigde Staten op een “vreedzame manier en via onderhandelingen” tot meer veiligheid komen. “Maar alle opties liggen op tafel en we blijven zij-aan-zij met Zuid-Korea”, zo zei Pence tijdens een bezoek aan het grensdorpje Panmunjom, waar in 1953 het staakt-het-vuren werd ondertekend.

Pence zei er dat de relatie tussen de VS en Zuid-Korea “onveranderlijk is en elke beproeving zal doorstaan”. “De boodschap van het Amerikaanse volk is dat we vrede willen, maar Amerika heeft altijd vrede gezocht door macht te gebruiken en mijn boodschap vandaag – terwijl ik achter de Amerikaanse soldaten in Korea en achter de moedige soldaten van de Koreaanse republiek sta – is er een van vastberadenheid”. “Het Noord-Koraanse volk en leger mogen die vastberadenheid van de VS om haar bondgenoten te steunen, niet verkeerd begrijpen”, aldus nog Pence.

President Trump heeft nog niet op de test gereageerd. Zijn nationale veiligheidsadviseur H.R. McMaster verklaarde zondag wel dat de VS, hun bondgenoten en China tezamen aan het werken zijn aan een reeks reacties op Pyongyangs laatste test. Trump overweegt momenteel geen militaire acties, aldus de adviseur. “We moeten nu alle mogelijke acties ondernemen, los van een militaire optie, om te proberen dit op een vreedzame manier op te lossen. We werken samen met onze bondgenoten en partners en met het Chinese leiderschap om een reeks opties uit te werken”, aldus McMaster. “Er is nu een internationale consensus, inclusief van China, dat dit een situatie is die echt niet kan voortduren.”

Partner Content