Mike Pence bevestigt dat hij running mate wordt van Donald Trump

14/07/16 om 19:52 - Bijgewerkt op 15/07/16 om 12:06

De gouverneur van Indiana, Mike Pence, heeft aanvaard om de running mate te zijn van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Dat berichten de Amerikaanse zenders CNN en ABC.

Mike Pence bevestigt dat hij running mate wordt van Donald Trump

© Belga

Normaal zou Trump zijn running mate vrijdag officieel voorgesteld hebben, maar wegens de aanslag in Nice is die voorstelling uitgesteld, liet hij weten op Twitter.

Mike Pence (57) wordt tot de conservatieve vleugel van de partij gerekend en is een aanhanger van de Tea Party-beweging. Hij omschrijft zichzelf als "een christen, een conservatief en een Republikein, in die volgorde". Hij heeft meer politieke ervaring dan Trump, wat hem geschikter maakt om te onderhandelen met het Congres. Hij zat van 2001 tot 2013 in het Huis van Afgevaardigden. Sinds 2013 is hij gouverneur van Indiana.

Andere kandidaten die genoemd werden als potentiële running mate, waren Newt Gingrich, oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en oppositieleider toen Bill Clinton president was, en Chris Christie, gouverneur van New Yersey.

Rangen sluiten

Hoewel heel wat Republikeinse persoonlijkheden volgende week wegblijven van de conventie, willen Trump en zijn partij de rangen sluiten in Cleveland (Ohio). Het centrale thema wordt de openbare orde, een thema dat Richard Nixon in 1968 koos toen de Vietnam-oorlog in volle gang was.

Voor zijn grote toespraak wil de miljardair een autocue gebruiken. Tijdens zijn campagne ging hij er prat op dat hij dat niet nodig had. "Ik hou van autocues als ik een zeer gedetailleerd betoog moet houden", zei hij aan Fox News.

Volgens een nationale opiniepeiling van CBS en New York Times, waarvan de resultaten donderdag verschenen, staan Donald Trump en Hillary Clinton op gelijke hoogte. Ze nemen elk 40 procent van de kiesintenties voor hun rekening.

De conventie van de Democraten vindt plaats in Philadelphia van 25 tot 28 juli.

Mike Pence, gouverneur van Indiana

Mike Pence, gouverneur van Indiana © EPA

Wie? 57-jarige gouverneur van Indiana en voormalig leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. Werkte in het verleden als advocaat en radiopresentator. Zowel in sociale als in economische en veiligheidsthema's is Pence aartsconservatief: hij wil onder andere geen homo's in het leger en is tegen de sluiting van Guantanamo Bay. Hij ging al met Trump campagne voeren in zijn thuisstaat Indiana. 'Ik weet niet of hij jullie gouverneur of president zal zijn, who the hell knows?' speculeerde Trump in zijn speech.

Voor de adviseurs van Trump is Pence een berekende keuze. Hij is gedisciplineerd, diplomatisch - tot op het saaie af - en heeft goede banden met Washington. Daarnaast kan hij als ethische hardliner - hij ondertekende als gouverneur nieuwe anti-abortuswetten - de bezorgdheden van sommige Republikeinen wegnemen, aangezien Trumps standpunt daarover draait met de wind.

De vraag is of Pence kan aarden in de taak van 'slechts' vicepresident. In het verleden koesterde hij regelmatig hogere doelen, zoals het presidentschap en de job van speaker in het Huis van Afgevaardigden.

(Belga/NSK/JVL/TE)

Onze partners