'Mijn grootste frustratie? Het uitblijven van een strengere wapenwet': Barack Obama

24/07/15 om 11:22 - Bijgewerkt om 11:25

Dat hij er tijdens zijn ambtstermijn niet in geslaagd is om vooruitgang te boeken in de Amerikaanse wapenwetgeving, frustreert president Barack Obama het meest. 'Sinds de aanslagen van 9/11 zijn minder dan 100 Amerikanen omgekomen door terrorisme, tegenover tienduizenden door vuurwapengeweld. Dat we niet in staat zijn om dat probleem op te lossen, is verontrustend.'

'Mijn grootste frustratie? Het uitblijven van een strengere wapenwet': Barack Obama

Barack Obama © Belga Image

Barack Obama deed die bekentenis in een exclusief interview met de Britse openbare omroep BBC, net voor zijn reis naar Kenia. De Amerikaanse president zei dat zijn land 'het enige ontwikkelde land op aarde is waar onvoldoende wetten zijn voor wapencontrole'. 'Maar ik laat het dossier de komende 18 maanden niet los', zei Obama, die nog tot begin 2017 president is.

Bijna gelijktijdig met zijn uitspraken vielen bij een nieuwe schietpartij in een bioscoop in de staat Texas drie doden en zeven gewonden (lees meer).

'Brexit'

In het interview drong Obama er ook op aan dat het Verenigd Koninkrijk lid blijft van de Europese Unie (EU). Door zijn EU-limaatschap maakt de eilandstaat deel uit van de instellingen die van de wereld na de Tweede Wereldoorlog een veiliger en welvarender plaats gemaakt hebben. 'En we willen ervoor zorgen dat het Verenigd Koninkrijk die invloed behoudt', zei hij. De Britse premier David Cameron wil ten laatste eind 2017 een referendum organiseren over het Britse EU-lidmaatschap.

Daarnaast zei Obama onder meer dat hij er het volste vertrouwen in heeft dat het Amerikaans Congres het nucleair akkoord met Iran zal goedkeuren en dat Syrië een politieke oplossing nodig heeft om de Islamitische Staat (IS) te verslaan.

Kenia

Na het interview vertrok Obama voor een vierdaagse reis naar Kenia en Ethiopië, samen met zijn veiligheidsadviseurs Susan Rice en Ben Rhodes en zijn woordvoerder Josh Earnest. Ook een twintigtal volksafgevaardigden reizen mee. De belangrijkste thema's van het bezoek zijn terrorisme, economische groei en mensenrechten.

Voor Obama, wiens vader uit Kenia komt, is het zijn eerste bezoek als president aan het Oost-Afrikaanse land. (KVDA)

Bekijk het interview op de website van de BBC.

Lees meer over:

Onze partners