Midden-Oostenkwartet moedigt Israëli's en Palestijnen aan om met elkaar te praten

24/09/11 om 10:16 - Bijgewerkt om 10:16

De VS, Rusland, de EU en de VN hebben de Israëli's en Palestijnen voorgesteld om de vredesgesprekken herop te starten. Het Kwartet zou graag een finaal akkoord in 2012 zien.

Midden-Oostenkwartet moedigt Israëli's en Palestijnen aan om met elkaar te praten

© EPA

Het Kwartet voor het Midden-Oosten (de VS, Rusland, de EU en de VN) heeft de Israëli's en Palestijnen vrijdag voorgesteld de onderhandelingen weer op te nemen om tegen 2012 een finaal akkoord te bereiken. De twee partijen zouden elkaar binnen een maand moeten ontmoeten om een kalender en een onderhandelingsmethode vast te leggen, aldus het Kwartet minder dan vier uur nadat de Palestijnse president Mahmoed Abbas formeel om volwaardig lidmaatschap van de VN voor een Palestijnse staat had verzocht. De Veiligheidsraad van de VN zal zich daarover maandagmiddag (plaatselijke tijd) buigen.

Israël "bestudeert" ondertussen het voorstel van het Midden-Oostenkwartet over het heropstarten van de vredesonderhandelingen met de Palestijnen. "We zijn de verklaring aan het bestuderen", verklaarde een Israëlische hoge functionaris.

Vanuit Palestijnse hoek was dan weer te horen dat Israël "de kans moet grijpen die door het Kwartet geboden wordt". "We zijn bereid om onze verantwoordelijkheid te nemen", verklaarde de Palestijnse onderhandelaar Saëb Erakat. "Maar Israël moet hetzelfde doen en stoppen met de kolonisatie van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem." (Belga/INM)

Onze partners