Michel over Cameron: 'Dubbelzinnigheid is geen goede zaak'

22/05/15 om 21:03 - Bijgewerkt om 21:02

Premier Charles Michel heeft gereageerd op de wens van Brits premier David Cameron om de banden met de Europese Unie te heronderhandelen: 'Hervormingen kunnen zonder lange en moeilijke heronderhandeling, dat is niet de meest intelligente oplossing.'

Michel over Cameron: 'Dubbelzinnigheid is geen goede zaak'

Charles Michel (MR) © BELGA

De top over het oostelijk partnerschap in Riga was de eerste sinds de Britse verkiezingen van 7 mei. De Britse premier David Cameron heeft er nog eens herhaald dat hij de Britse banden met de Europese Unie wil heronderhandelen en dat hij het resultaat van die heronderhandeling in 2017 via referendum wil voorleggen aan de Britten. De Belgische premier Charles Michel vindt dat Cameron klare taal moet spreken. "Dubbelzinnigheid is geen goede zaak op lange termijn."

'Niet de meest intelligente oplossing'

Michel volgt Cameron in diens vraag naar hervormingen, maar de Belgische regeringsleider wil dat de lidstaten zich concentreren op economische en sociale vooruitgang en dat ze zich niet begraven in een eindeloos institutioneel debat. "We kunnen het ons niet permitteren om een soort technocratische introspectie te houden waarbij we ons maandenlang afvragen of we nu die alinea van dat verdrag moeten aanpassen."

De Belgische premier meent dat hervormingen mogelijk zijn zonder een lange en moeilijke heronderhandeling van het verdrag. "Dat is niet de meest intelligente oplossing op korte en middellange termijn." Michel verwijst naar de Belgische situatie. "Wanneer we met het institutionele bezig zijn, slagen we er niet in om tegelijkertijd op economisch en sociaal vlak goede dingen te doen."

Benelux als voortrekker

Michel wil dat er bekeken wordt of sommige lidstaten in bepaalde domeinen sneller kunnen gaan dan andere. "Ik aanvaard geen Europa waar we altijd voor de kleinste gemene deler kiezen en daarom via een slakkengangetje vooruitgaan", zegt hij. De premier meent dat de Benelux daarin een voortrekker kan zijn. In Riga sprak hij ook met zijn Griekse collega Alexis Tsipras. "Het is belangrijk dat Griekenland zijn engagementen nakomt en zijn deel van het werk doet", zegt Michel. (Belga/WB)

Onze partners