Michail Chodorkovski opnieuw schuldig bevonden

27/12/10 om 11:46 - Bijgewerkt om 11:46

De 47-jarige Kremlincriticus zit momenteel een gevangenisstraf wegens fraude en belastingontduiking uit en zou normaal volgend jaar vrijkomen.

Michail Chodorkovski opnieuw schuldig bevonden

© EPA

Michail Chodorkovski, de vroegere topman van het intussen opgedoekte Russische olieconcern Yukos, is maandag schuldig bevonden aan verduistering van 218 miljoen ton olie. De 47-jarige Kremlincriticus zit momenteel een gevangenisstraf wegens fraude en belastingontduiking uit en zou normaal volgend jaar vrijkomen. Het parket vorderde zes jaar cel voor Chodorkovski, die daardoor tot 2017 vast zou zitten, en zijn gewezen zakenpartner Platon Lebedev. De strafmaat wordt over enkele dagen verwacht.

Politiek

Chodorkovski heeft de beschuldigingen steeds van de hand gewezen als zijnde politiek gemotiveerd. Volgens zijn medestanders wil de Russische regering de gewezen oliemagnaat zo lang mogelijk achter de tralies vanwege zijn financiële steun aan de politieke oppositie.

Voor de rechtbank in Moskou hadden honderden betogers een vrijspraak geëist. "Elk van ons kan een Chodorkovski worden", luidde het op een spandoek. Volgens de BBC werden verschillende mensen opgepakt.

Meteen na de uitspraak liet de rechter de pers uit de rechtszaal verwijderen.

Chodorkovski kondigde eerder aan dat hij het vonnis zou aanvechten in het geval van een schuldigverklaring en desnoods naar het Mensenrechtenhof in Straatsburg zou stappen.

Lees meer over:

Onze partners