Michael Bloomberg: ‘Kapitalisme is goed voor het klimaat’

Michael Bloomberg: 'Het gevaar is dat landen die twijfelen dankzij Trump een reden hebben om niets te doen.' © Reuters

‘Ik beschouw milieuproblemen als een gezondheidscrisis’, zegt miljardair en ereburgemeester van New York Michael Bloomberg. ‘Dat is concreter dan een dreiging die ons over 100 jaar zal treffen.’

U vindt het geen drama dat de VS uit het klimaatakkoord van Parijs stappen. Waarom?

Michael Bloomberg: De strijd tegen de opwarming van de aarde wordt vooral op het lokale niveau gevoerd, door steden, bedrijven en individuen. Het grote gevaar is dat landen die twijfelen of ze actie willen ondernemen tegen de klimaatopwarming dankzij Trump een reden hebben om niets te doen.

In het akkoord van Parijs stond dat de VS tegen 2025 hun uitstoot met een kwart zouden verminderen. Is dat nog haalbaar?

Bloomberg: Daar twijfel ik niet aan. Sinds Trump de eed heeft afgelegd, hebben we veel vooruitgang geboekt. Die successen zorgen voor een sneeuwbaleffect. De afgelopen jaren is ongeveer de helft van de steenkoolcentrales gesloten. Mensen zien dat dit werkt, waardoor het enthousiasme groeit om ook de rest te sluiten. Ik had gehoopt dat Trump de steenkoolindustrie niet zou stimuleren – en ik snap niet dat hij dat doet, maar een echte ramp is dat niet.

Het is niet de taak van de overheid om iets aan de klimaatopwarming te doen

Uw stichting heeft honderden miljoenen dollars geschonken om de groene economie te stimuleren. Wat wilt u bereiken?

Bloomberg: Ik beschouw milieuproblemen als een gezondheidscrisis. Als we de luchtkwaliteit en het klimaat verbeteren, zal ook onze levenskwaliteit stijgen. Je kunt het probleem beter zo bekijken dan als een abstracte dreiging die over honderd jaar ons voortbestaan in gevaar zal brengen.

We sponsoren organisaties die de eigenaars van steenkoolcentrales proberen te overtuigen om in gas of hernieuwbare energie te investeren. Dat is goed voor hun pr en het is economisch rendabel. Daarnaast stimuleren we de aanleg van groendaken en zetten we mensen aan om op ledverlichting over te schakelen. Eigenlijk is het kapitalisme schitterend. Het stimuleert mensen om aan hun eigenbelang te denken, en dat is vaak goed voor het klimaat.

Hoeveel geld zou u willen spenderen om de opwarming van de aarde te stoppen?

Bloomberg: Zeg me maar hoeveel er nodig is.

U wilt om het even wat betalen?

Bloomberg: We hebben bijna 1 miljard aan antirookcampagnes gegeven, en 2 miljard aan ziekenhuizen. Je kunt een verschil maken als je je geld intelligent besteedt.

Wat de federale overheid onder Trump doet, is dus niet zo belangrijk?

Bloomberg: Het is niet omdat Trump de milieuregels terugschroeft, dat bedrijven plots massaal gaan vervuilen. Maar ik heb nooit geloofd dat het de taak van de federale overheid was om iets aan de klimaatopwarming te doen. Nu ja, het zou wel helpen als de president de wereld rondreisde om mensen ervan te overtuigen dat het klimaat belangrijk is. Zelfs China is wat dat betreft, een beter voorbeeld dan de Amerikaanse overheid.

Waarom hebben miljoenen Amerikanen voor Trump gestemd als dat indruist tegen hun eigenbelang?

Bloomberg: Ze snappen wel degelijk hoe belangrijk het klimaat is. Vroeger geloofde de helft van de Amerikanen in de klimaatopwarming, vandaag is dat 70 procent. Veel Republikeinen staan niet meer zo sceptisch tegenover de klimaatkwestie. Als ze naar huis gaan, vragen hun kiezers – die geconfronteerd worden met overstromingen of droogtes – waarom er niets wordt gedaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content