MH17: Rampplek blijft ontoegankelijk voor experts, Rutte vraagt geweld te staken

29/07/14 om 12:00 - Bijgewerkt om 12:00

De Nederlandse minister-president Mark Rutte heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko gevraagd de vijandelijkheden te staken rond de rampplek van MH17. Die is te bereiken voor onder andere Nederlandse forensische experts.

MH17: Rampplek blijft ontoegankelijk voor experts, Rutte vraagt geweld te staken

De Nederlandse premier Mark Rutte. © BELGAIMAGE

De Nederlandse minister-president Mark Rutte heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko gevraagd de vijandelijkheden te staken rond de rampplek van MH17. Die plek was wederom niet te bereiken voor onder andere Nederlandse forensische experts en marechaussees.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) uitte Mark Rutte 'zijn grote zorg over het feit dat de internationale experts de crashsite ook vandaag weer niet lijken te kunnen bereiken en dat daarmee kostbare tijd voor het bergen en thuis brengen van de slachtoffers verloren gaat.'

Rutte drong volgens de RVD bij de Oekraïense president Petro Porosjenko 'met klem aan op het staken van de vijandelijkheden, teneinde het humanitaire werk voor de nabestaanden mogelijk te maken.' Porosjenko heeft Rutte 'verzekerd dat hij alles in het werk zal stellen om die toegang mogelijk te maken'. Rutte zal later dinsdag opnieuw contact hebben met de Oekraïense president.

Zeker 19 burgers omgekomen rond rampplek

Zeker 19 burgers zijn de afgelopen dagen omgekomen door zware gevechten rond de rampplek in Oost-Oekraïne, zo meldden lokale bestuurders. In de plaats Gorlovka, op ongeveer 50 kilometer van de rampplek, zouden maandag 14 mensen zijn omgekomen. Onder hen waren vijf kinderen. In rebellenbolwerk Loehansk kwamen naar verluidt vijf burgers om toen een granaat een bejaardentehuis raakte. Het is niet bekend welk kamp de granaat had afgevuurd.

Door de gevechten kunnen Nederlandse en Australische onderzoekers en waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) niet naar de rampplek reizen.

Oekraïens offensief

Ook zondag en maandag was het gebied te gevaarlijk. Het Oekraïense regeringsleger is in het verre oosten van het land bezig met een offensief tegen de separatisten. De militairen zouden maandag verscheidene plaatsen rond de rampplek hebben heroverd, waaronder de plaats Torez. Van daaruit gingen de stoffelijke resten van veel inzittenden van de Boeing 777 per trein naar Charkov. In of bij Torez zou nog een treinwagon vol persoonlijke bezittingen van de slachtoffers staan.

Aalbersberg, politiechef in Amsterdam, leidt de medewerkers van het Nederlandse Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) en de marechaussees die hen bijstaan in Oekraïne. De ploeg is bezig om de nog achtergebleven lichamelijke overschotten te vinden en naar Nederland te brengen.

In het ramptoestel zaten 298 mensen, onder wie 194 Nederlanders en zes Belgen. Alle inzittenden zijn om het leven gekomen. (belga/SD)

Onze partners