Mexico zet leger in tegen drugskartels

14/01/14 om 10:24 - Bijgewerkt om 10:24

Het Mexicaanse leger komt tussenbeide in de deelstaat Michoacán, waar burgermilities een strijd leveren tegen een gewelddadige drugsbende.

Mexico zet leger in tegen drugskartels

Burgermilities in Parácuaro © REUTERS

De Mexicaanse overheid stuurt legertroepen naar de deelstaat Michoacán om er het geweld tussen de drugskartels en de burgermilities een halt toe te roepen. Dat meldt de Britse omroep BBC. In de voorbije week hebben gewapende burgers daar verschillende dorpen ingenomen.

De burgermilities in de West-Mexicaanse staat Michoacán beweren dat de regering werkeloos toeziet hoe een gewelddadige drugsbende de streek onveilig maakt. Zij hebben daarom besloten om het heft in eigen handen te nemen.

De Mexicaanse minister van Binnenlandse Zaken Miguel Ángel Osorio Chong heeft de inwoners van de deelstaat ertoe opgeroepen om de wapens neer te leggen. Hij waarschuwde dat hij niet zou tolereren dat er nog verder wordt gevochten. Hij vroeg de milities ook om zich aan te sluiten bij de politie.

'Geen vertrouwen in overheid'

De burgermilities weigeren echter in te gaan op dat aanbod. Estanislao Beltrán, de leider van een van de milities, heeft geen vertrouwen in de Mexicaanse overheid. Hij is bang dat de drugskartels terug zullen keren, zodra hij en zijn manschappen de wapens neerleggen.

In de Mexicaanse deelstaat Michoacán vielen de voorbije jaren al zo'n 70.000 doden in een drugsoorlog. Inwoners worden er afgeperst door drugskartels, die er de feitelijke macht in handen hebben. Handelaars die weigeren geld te betalen aan de bendes, bekopen dat vaak met hun leven. (YD)

Lees meer over:

Onze partners