Mexico: ‘Bende doodde 43 studenten op bevel van burgemeester’

Portretten van de verdwenen studenten © Reuters

De Mexicaanse minister van Justitie heeft een gedetailleerde uitleg gegeven over de 43 studenten die eind september verdwenen. Ze werden gedood door de politie en door bendeleden, die de lijken zo grondig mogelijk verbrandden, aldus de minister. Dat gebeurde volgens getuigenissen in opdracht van een burgemeester.

De minister van Justitie, Jesus Murillo Karam, illustreerde zijn betoog met video’s van gevonden menselijke resten, wellicht, al moet dat door onderzoek bevestigd worden, resten van de studenten.

Op 26 september zamelden tientallen studenten van een landelijke lerarenopleiding in Iguala, in de Mexicaanse deelstaat Guerrero, geld in. Hun bussen werden tegengehouden door de politie, die om onbekende reden het vuur opende. Daarbij kwamen 6 studenten om het leven. 43 overlevenden werden door de politie weggevoerd.

Drugskartel

Daarop zou de burgemeester van Iguala de studenten hebben laten overdragen aan het drugskartel Guerreros Unidos, met de opdracht de studenten te doden en hun lijken te doen verwijnen. Drie leden van dit kartel hebben hierover gedetailleerde bekentenissen afgelegd. Een deel van de studenten was op het moment dat de politieagenten hen aan de bendeleden overdroegen al dood, zo verklaarden ze. De anderen, ze hadden niet geteld met hoeveel ze waren, werden door de bendeleden gedood. De bendeleden bouwden daarna een immense brandstapel om de lijken te verbranden. De asse en resten werden in zakken in de rivier gedumpt.

Op aanwijzing van de drie bendeleden zijn dergelijke zakken teruggevonden. Zij worden nu op DNA onderzocht.

In deze zaak, die geleid heeft tot massaal protest in Mexico, zijn tot dusver 74 arrestaties verricht, waaronder die van de burgemeester en zijn vrouw, en van ettelijke politieagenten.

Ook na de uitleg van de minister van Justitie bleven nabestaanden hopen dat de studenten nog in leven zouden zijn.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content