Met dank aan de 'Super PACs': Jeb Bush zamelde al dubbel zoveel geld in als Hillary Clinton

15/07/15 om 07:23 - Bijgewerkt om 07:23

Een overzicht van de totale fondsenwerving van de Amerikaanse presidentskandidaten tot hiertoe levert enkele interessante vaststellingen op.

Met dank aan de 'Super PACs': Jeb Bush zamelde al dubbel zoveel geld in als Hillary Clinton

Jeb Bush en Hillary Clinton © Belga Image

Hoewel dat officieel nog niet verplicht is, is van de meeste kandidaten al bekend hoeveel geld ze tot hiertoe hebben ingezameld om hun gooi naar het Witte Huis te financieren. De Amerikaanse krant The New York Times publiceert op zijn website een rangschikking.

Bovenaan prijkt de Republikein Jeb Bush. Hoewel zijn campagne officieel nog maar 16 dagen loopt, heeft hij meer dan 114 miljoen dollar op de teller staan. Dat is maar liefst dubbel zoveel als Hillary Clinton, de topfavoriet van de Democraten. Zij beschikt na 79 dagen campagne over bijna 61 miljoen. Daarna volgen de Republikeinen Ted Cruz (een slordige 52 miljoen in 100 dagen), Marco Rubio (44 miljoen in 79 dagen) en Rick Perry (18 miljoen) in 12 dagen. Opvallendste afwezige in de lijst is Donald Trump, ook kandidaat voor de Republikeinse nominatie. De flamboyante vastgoedmagnaat en multimiljardair gaat er prat op dat hij alleen zijn eigen geld gebruikt.

PACs en Super PACs

De bovenvermelde bedragen omvatten echter niet alleen fondsen die de kandidaten zelf hebben opgehaald via hun campagne. De meeste Republikeinen teren zelfs voor het grootste deel op geld dat is ingezameld door zogenaamde PACs (Political Action Committee) en Super PACs - bedrijven, vakbonden of belangenverenigingen die zich inzetten voor kandidaten. Een handig alternatief voor de strikte campagneregels waaraan kandidaten zich moeten houden, met beperkingen op onder meer de grootte van schenkingen tot zo'n 2.500 euro.

Het verschil tussen een PAC en een Super PAC is dat die laatste onbeperkt geld mogen inzamelen, maar dat enkel onafhankelijk mag besteden en dus niet doorstorten. Er mag geen enkele officiële band zijn tussen een presidentskandidaat en zijn Super PAC.

Clinton versus Bush

Opmerkelijk is dat Hillary Clinton een pak meer fondsen zelf ophaalde dan alle Republikeinse kandidaten: 45 miljoen dollar tegenover 15,6 miljoen via haar Super PAC. Een totaal ander beeld bij Ted Cruz, hij zamelde in 100 dagen campagne 'slechts' 14,5 miljoen dollar via traditionele wegen in, maar zijn Super PAC telt al 38 miljoen dollar.

Het is echter vooral de Super PAC van Jeb Bush die opvalt, met over de 100 miljoen dollar. Geld dat hij vooral ophaalde vóór hij officieel kandidaat werd, terwijl hij in 16 dagen campagne zelf 11,4 miljoen ophaalde. Dat is volgens The Washington Post meteen ook de reden waarom Bush zolang wachtte om zijn kandidatuur officieel aan te kondigen: hij kon die hele tijd nog overleg plegen met zijn Super PAC - lees: aan officieuze fondsenwerving doen en weg van de schijnwerpers al een gigantische spaarpot aanleggen. (KVDA/RR)

Onze partners