“Met Bouterse wordt Suriname pariastaat”

© EPA

Desi Bouterse is maandag verkozen tot president van het Zuid-Amerikaanse land Suriname. Hij volgt Ronald Venetiaan op. In Nederland wordt niet bepaald verheugd gereageerd.

Bouterse kreeg een meerderheid in het parlement, de Nationale Assemblee, achter zich. Hij was de kandidaat van zijn Mega Combinatie. Bouterse had 34 stemmen nodig en kreeg er 36.

Decembermoorden

Bouterse, die in 1980 door een militaire staatsgreep aan de macht kwam in Suriname, wordt verdacht van betrokkenheid bij de zogenaamde ‘Decembermoorden’. Op 8 en 9 december 1982 werden 15 Surinamers doodgeschoten die kritiek hadden op het militaire regime.

In Nederland is hij veroordeeld tot elf jaar cel wegens drugshandel.

Niet welkom

Bij onze noorderburen wordt dan ook niet bepaald verheugd gereageerd op de verkiezing van Bouterse als president. Ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) zei al dat Bouterse “niet welkom is, tenzij om zijn gevangenisstraf uit te zitten.”

Nederland zal met Bouterse alleen contacten onderhouden op basis van functionele noodzaak, zei Verhagen nog.

Pariastaat

Frans Weisglas, die in het verleden namens de VVD woordvoerder was in de Tweede Kamer op het gebied van zaken in Suriname, zei maandag in het tv-programma NOVA dat Suriname te maken zal krijgen met een economische teruggang en geïsoleerd zal geraken in de wereld.

Deze ‘pariastaat’ kon volgens hem ontstaan omdat Bouterse vooral met hulp van jongere kiezers veel stemmen verwierf, die de vroegere acties van Bouterse zijn vergeten.

VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff twitterde: “Ben benieuwd of president Bouterse bij een eventuele veroordeling van verdachte Bouterse overgaat tot gratieverlening”.

De PVV van Geert Wilders wil dat alle ontwikkelingshulp aan Suriname direct wordt stopgezet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content