Mesaanval Japan: dader pleitte voor euthanasie voor andersvaliden

26/07/16 om 00:11 - Bijgewerkt om 10:22

Een mesaanval door een man in een voorziening voor andersvaliden in Sagamihara, in de Japanse prefectuur Kanagawa, heeft het leven gekost aan 19 mensen. Er vielen ook ruim 40 gewonden. De dader pleitte begin dit jaar nog voor euthanasie voor andersvaliden.

Mesaanval Japan: dader pleitte voor euthanasie voor andersvaliden

Beeld van de Japanse tv-zender NHK © /

Dat meldt de politie volgens de Japanse Japanse openbare omroep NHK.

De politie kreeg rond 2.30 uur 's nachts (19.30 uur Belgische tijd) een oproep binnen van het tehuis Tsukui Yamayuri-en, met de boodschap dat een man met een mes het gebouw was binnengedrongen. De politie van Kanagawa arresteerde de dader op verdenking van moord.

De 26-jarige Satoshi Uematsu kwam zichzelf aangeven rond 3 uur 's nachts (20.00 uur Belgische tijd), en gaf de aanval toe.

De man zei dat hij een voormalig medewerker van de voorziening was. Hij beweerde volgens de krant Asahi dat 'alle gehandicapten moesten verdwijnen'. In februari werd hij gedwongen opgenomen, nadat hij een brief aan een Japans politicus had gegeven met het voorstel om euthanasie voor andersvaliden mogelijk te maken. Hij zei daarbij toen al dat hij ook zelf andersvaliden wilde vermoorden.

Meerdere messen

Volgens de Japanse publieke omroep NHK brak de man een raam om het gebouw binnen te dringen, en vond de politie meerdere messen in zijn zak, waarvan sommige onder het bloed zaten. Het motief van de dader wordt nog onderzocht door de politie. 'We zijn bezig om de details van de zaak te achterhalen', aldus een woordvoerder van de politie.

De voorziening biedt volgens haar website plaats aan 150 mensen en ligt op 50 kilometer van het centrum van Tokio.

Oorspronkelijk was er sprake van 15 doden en 45 gewonden van wie er 20 ernstig aan toe waren. Van de gewonden zijn er intussen 4 gestorven. Inmiddels is de tol bijgesteld naar 19 doden en 26 gewonden.

Euthanasie

(Belga/RR)

Onze partners