Merkel wil Europese top over vluchtelingencrisis

15/09/15 om 15:37 - Bijgewerkt om 15:40

De Duitse bondskanselier Angela Merkel vraagt dat er volgende week een Europese top wordt georganiseerd om een doorbraak over de aanpak van de vluchtelingencrisis te forceren. Dat zei ze na een ontmoeting met haar Oostenrijkse collega Werner Faymann in Berlijn. Deze laatste steunt het verzoek van Merkel.

Merkel wil Europese top over vluchtelingencrisis

. © REUTERS

Volgens Merkel moet op de top, die officieel bijeengeroepen moet worden door voorzitter Donald Tusk, onder meer gekeken worden hoe de herkomstlanden beter ondersteund kunnen worden. Tegelijk moet met Turkije "de dialoog verbeterd worden", terwijl ook de installatie van hotspots aan de Europese buitengrenzen een thema moet zijn.

Maandag slaagden de Europese ministers van Binnenlandse Zaken er niet in om een doorbraak in het dossier te forceren. Enkele Oost-Europese landen blijven een verplichte spreiding van 120.000 vluchtelingen in de weg staan, maar de andere landen dreigen hen bij een stemming buitenspel te zetten.

De vluchtelingencrisis blijft Europa verdelen. Om de landen die het spreidingsplan voor vluchtelingen blijven weigeren over de streep te trekken, kan er gedreigd worden met het intrekken van hun Europese subsidies. Dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière gezegd, daags nadat Europees topoverleg geen doorbraak heeft opgeleverd. De Europese Commissie toont zich echter een zeer koele minnaar van zo'n ingreep. Zelfs de Duitse bondskanselier Angela Merkel schiet het voorstel van haar minister af.

In Hongarije is momenteel de noodtoestand afgekondigd in twee provincies aan de grens. In het land treedt vandaag een nieuwe wet in werking die het strafbaar maakt om vluchtelingen te helpen.

(Belga/JH)

Lees meer over:

Onze partners