Merkel: 'Wat is er mooier dan kinderen van asielzoekers zonder vrees te zien opgroeien?'

31/12/14 om 02:04 - Bijgewerkt om 02:15

In een voor haar doen scherpe nieuwjaarstoespraak heeft Bondskanselier Angela Merkel zowel de anti-islammanifestanten in eigen land als Vladimir Poetin bekritiseerd. "In Europa is geen plaats voor het recht van de sterkste".

Merkel: 'Wat is er mooier dan kinderen van asielzoekers zonder vrees te zien opgroeien?'

Angela Merkel tijdens haar nieuwjaarsboodschap © REUTERS

De toespraak van de Bondskanselier, haar tiende, wordt pas woensdagavond door Duitse zenders uitgezonden, maar een deel van de tekst en enkele beelden werden eerder vrijgegeven.

De kanselier begint in eigen land, met een scherpe veroordeling van de anti-islambetogingen die onder de naam Pegida (Europese Patriotten tegen de Islamisering van het Avondland) al wekenlang in Dresden worden georganiseerd, en die intussen tot 17.500 mensen op de been brengen. 200.000 mensen hebben een petitie van Pegida ondertekend.

In die betogingen wordt de slogan van manifestaties van 25 jaar geleden, net voor de val van de Muur, bovengehaald: "Wir sind das Volk", aldus Merkel, "Maar feitelijk bedoelt men nu nu: 'Jullie horen er niet bij - wegens jullie huidskleur of geloof'. Daarom zeg ik aan hen die deelnemen aan deze manifestaties: volg degenen niet die hiertoe oproepen. Want al te vaak zitten er vooroordelen, koude, ja zelfs haat in hun harten."

Pegida eist onder meer een verstrenging van het asielrecht.

Merkel: "Het spreek vanzelf dat we hen (vluchtelingen van internationale crisissen) helpen en mensen opnemen, die bij ons hun toevlucht zoeken. Dat is wellicht de grootste lof die men ons land kan toezwaaien: dat kinderen van vervolgden hier zonder vrees kunnen opgroeien". Migratie, los van asiel, noemde ze "winst voor iedereen".

Poetin

"In het voorbije jaar", aldus Merkel, hebben we ervaren wat het betekent als de fundamenten van de rechtsorde in vraag worden gesteld. Dat is wat er in Oekraïne aan de hand is. "Het staat buiten kijf dat we de veiligheid in Europa samen met Rusland willen, niet tegen Rusland. Maar het staat evenzeer buiten kijf dat Europa het recht van de sterkste, die de rechten van volkeren minacht, niet kan aanvaarden en niet zal aanvaarden."

(RR)

Lees meer over:

Onze partners