Merkel sluit uit voorzorg zeven kerncentrales

15/03/11 om 13:01 - Bijgewerkt om 13:01

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de onmiddellijke sluiting aangekondigd van alle kerncentrales die voor het einde van 1980 in gebruik zij genomen. Het gaat om zeven centrales.

"We gaan een onderzoek voeren naar de veiligheid van alle
kerncentrales", zo zei Merkel op een persconferentie. "Dat betekent concreet dat alle reactoren van voor eind 1980 stilgelegd zullen worden gedurende drie maanden".


De beslissing komt enkele dagen na de aardbeving in Japan. Door de beving van vrijdag vertonen verschillende reactoren in de
kerncentrale van Fukushima barsten en woedde er een brand. Er wordt gevreesd dat er veel radioactiviteit in de atmosfeer terechtgekomen is.


Bij de verkiezingscampagne van 2009 engageerde Merkel zich voor een verlenging van de gemiddelde gebruiksduur van de kerncentrales met 12 jaar en dat terwijl de sociaal-democraten en de Groenen tien jaar geleden een geleidelijke afbouw van het gebruik van kernenergie waren overeengekomen.

Veiligheidstesten

Maandag had Merkel een moratorium van drie maanden aangekondigd op de plannen tot verlenging van de uitbating van de Duitse kerncentrales. Eerst moeten er veiligheidstesten komen.
Nog maandag kwamen in Duitsland meer dan 100.000 mensen op straat om te protesteren tegen het gebruik van kernenergie. Ze riepen onder meer op tot het sluiten van de kerncentrales wegens de incidenten in Japan.


Ondertussen heeft de Russische premier Vladimir Poetin ook een
onderzoek gevraagd naar de toestand van de nucleaire sector in zijn land.


Onze partners