Merkel roept op tot wapenstilstand in Oekraïne

23/08/14 om 16:19 - Bijgewerkt om 16:19

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft bij haar bezoek in Kiev gevraagd om het conflict in het oosten van Oekraïne op te lossen door de wapens neer te leggen. De wapenstilstand moet wel van twee kanten komen.

Merkel roept op tot wapenstilstand in Oekraïne

© Reuters

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft bij haar bezoek in Kiev de strijdende partijen om een 'tweezijdige wapenstilstand' verzocht om het conflict in het oosten van Oekraïne op te lossen.

De Oekraïense president Petro Porosjenko van zijn kant beklemtoonde aan zijn vredesplan vast te houden: "Oorlog is niet onze keuze, maar wordt ons van buitenaf opgelegd."

"De territoriale integriteit en het welzijn van Oekraïne zijn een wezenlijk doel van het Duitse beleid", zei Merkel. De Duitse bondskanselier kondigde een kredietgarantie van meer dan 500 miljoen euro voor energie- en watervoorziening aan, aangevuld met 25 miljoen euro hulp voor vluchtelingen

Met Merkel sprak president Porosjenko over de plannen om de infrastructuur in het onrustige Donetsbekken opnieuw op te bouwen. Daarvoor stelde de bondskanselier financiële hulp in het vooruitzicht. "Dat is het begin van het Merkel-plan voor de heropbouw van de Donbas (het Donetsbekken)", aldus Porosjenko.

De Oekraïense president ontmoet volgende week dinsdag in het Wit-Russische Minsk zijn Russische collega Vladimir Poetin. Porosjenko verklaarde zaterdag nog dat Oekraïne en de EU 'gecoördineerd zullen handelen'.

Porosjenko benadrukte nog dat Duitsland een 'machtige vriend' van Oekraïne in de Europese Unie is. "Ik mag beklemtonen dat mevrouw Merkel als geen ander de problemen kent waarmee Oekraïne geconfronteerd is", voegde hij eraan toe.

De Duitse bondskanselier bracht zaterdag voor het eerst sinds het begin van de crisis eind vorig jaar in Oekraïne een bezoek aan het land. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners