Merkel: 'Opkomst Hitler is permanente waarschuwing voor Duitsland'

30/01/13 om 19:11 - Bijgewerkt om 19:11

Duits bondskanselier Angela Merkel sprak bij de herdenking van Adolf Hitlers machtsgreep 80 jaar geleden waarschuwende woorden: "Duitsland heeft een eeuwige verantwoordelijkheid."

Merkel: 'Opkomst Hitler is permanente waarschuwing voor Duitsland'

© AFP

Duits bondskanselier Angela Merkel sprak waarschuwende woorden over democratie en mensenrechten bij de opening van een tentoonstelling over een gevoelige datum: 80 jaar geleden werd Adolf Hitler rijkskanselier van Duitsland.

"Mensenrechten komen er niet vanzelf. Vrijheid houdt zichzelf niet in stand en democratie kan ook niet enkel door zichzelf slagen," zo sprak Angela Merkel. "Dat moet een constante waarschuwing zijn voor ons, Duitsers."

De tentoonstelling "Berlijn 1933. Op weg naar dictatuur." situeert zich op een beladen locatie: de voormalide hoofdkwartieren van de Gestapo, de geheime politie van het naziregime, onder leiding van Heinrich Himmler. Vandaag huist er een openluchtdocumentatiecentrum, de Plaatsbeschijving van de Terreur. Daar worden de eerste maanden van Hitlers bewind tentoongesteld met foto's, kranten en posters, aldus The Telegraph.

Merkel wees erop dat het Hitler slechts zes maanden kostte "om alle diversiteit" uit de Duitse samenleving te vegen. Ze benadrukte daarbij dat dat gebeurde met de steun "of op zijn minst de berusting" van de bevolking.

De 80e verjaardag van Hitlers aantreden, heeft in Duitsland voor beroering gezorgd. Ondermeer door de roman 'Er ist Wieder Da'. Daarin komt Hitler terug naar het Berlijn van vandaag.

In aanloop van de verjaardag zei Merkel al dat Duitsland een "eeuwigdurende verantwoordelijkheid heeft voor de misdaden van het nationaalsocialisme, voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en, boven alles, voor de Holocaust."

"We kijken onze geschiedenis in de ogen, we verbergen niet, we onderdrukken niets. We moeten dat doen om duidelijk te maken dat we een goede en betrouwbare partner zijn in de toekomst, zoals we, gelukkig, vandaag al zijn."

Lees meer over:

Onze partners