Merkel op prijsuitreiking voor omstreden cartoonist

08/09/10 om 20:54 - Bijgewerkt om 20:54

Haar aanwezigheid op een plechtigheid voor Kurt Westergaard wordt in de Duitse pers een groot risico genoemd.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft woensdag het plan voor een koranverbranding van de Amerikaanse predikant Terry Jones veroordeeld. Ze deed op een plechtigheid ter ere van de Deense cartoonist Kurt Westergaard.

Westergaard is de auteur van één van de gewraakte spotprenten van de profeet Mohammed die in 2005 in de Deense krant Jyllands-Posten zijn verschenen.

De publicatie leidde tot geweld in de moslimwereld. De cartoon van Westergaard was de meest geviseerde omdat ze de tulband van de profeet afbeeldde als een bom.

Merkel was in Potsdam aanwezig op een prijsuitreiking voor Westergaard, die werd gehuldigd voor zijn moed om democratische waarden te verdedigen in weerwil van bedreigingen als geweld en de dood.

Haar beslissing om te spreken tijdens het evenement leidde tot verwondering in Duitsland, waar haar aanwezigheid als een risico werd beschouwd.

Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung gaat het waarschijnlijk om de meest explosieve afspraak van de bondskanselier tot nu toe.

Maar volgens haar woordvoerder Steffen Seibert legt Merkel in haar speech de nadruk op het feit dat de persvrijheid een kostbaar goed is en een fundamentele pijler van de vrijheid in Duitsland.

Onze partners