Merkel legt EU-spreidingsmechanisme voor vluchtelingen opnieuw op tafel

Angela Merkel na afloop van de EU-top © REUTERS

Tegen de verwachtingen in hebben de staatshoofden en regeringsleiders op de Europese top gediscussieerd over een permanent spreidingsmechanisme voor vluchtelingen die de EU binnenkomen. Het was de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die in eigen land onder zware politieke druk staat, die het dossier opnieuw op tafel legde.

De Europese landen kwamen sinds de zomer overeen om alles samen 160.000 mensen die recht hebben op internationale bescherming over de EU te verdelen. De Europese Commissie wilde ook een permanent mechanisme in het leven roepen zodat bij toekomstige crisissen niet steeds op een noodplan moet worden teruggevallen. Voor verschillende landen was dat voorstel echter onaanvaardbaar, waardoor het van de tafel verdween.

Donderdagavond bracht Angela Merkel het permanent mechanisme echter opnieuw ter sprake, liet een diplomaat met kennis van de gesprekken zich ontvallen. Merkel kreeg de te verwachten reactie: landen als Hongarije, Tsjechië, Slovakije en Polen willen dat “eerst uitgevoerd wordt wat al overeengekomen is”. Een permanent spreidingsmechanisme lijkt er dus niet snel te zullen komen.

Kritiek

Waarom bracht Merkel het dan ten berde? Ze staat in eigen land onder grote politieke druk omdat veel vluchtelingen die naar Europa komen in Duitsland het land van melk en honing zien. Er zouden dit jaar 800.000 tot 1 miljoen vluchtelingen Duitsland bereiken, mogelijk nog meer. Merkels conservatieve zusterpartij CSU verwijt de bondskanselier dat ze zich te gastvrij opstelt, maar ook haar eigen CDU-achterban wil dat ze iets onderneemt om de toestroom af te remmen. Volgens de Belgische eerste minister Charles Michel wordt de discussie over het permanente mechanisme op de top van december verdergezet. “Maar dit mag ook niet los gezien worden van Dublin”, zei hij. De Dublin-verordening, die zegt dat een asielaanvraag behandeld moet worden in het land waar ze is ingediend, zal tegen het einde van het jaar geëvalueerd worden door de Commissie. Eerder was afgesproken dat dit in 2016 zou gebeuren, maar de vluchtelingencrisis heeft het werk versneld.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content