'Merkel heeft geen visie voor de euro' (Joschka Fischer)

18/08/12 om 17:04 - Bijgewerkt om 17:04

Volgens Joschka Fischer heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel geen visie om de eurocrisis het hoofd te bieden.

'Merkel heeft geen visie voor de euro' (Joschka Fischer)

© Reuters

Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland heeft geen visie om de eurocrisis het hoofd te bieden. Zij reageert alleen op de gebeurtenissen. Daardoor zijn de problemen met de schuldencrisis erger geworden dan nodig zou zijn geweest. Dit stelt Joschka Fischer, die van 1998 tot 2005 minister van Buitenlandse Zaken is geweest, in een bijdrage voor de krant Bild am Sonntag. De groene oud-politicus herinnert Merkel aan het voorbeeld van haar voorganger Helmut Kohl: die stelde na de val van de Berlijnse Muur in 1989 een tienpuntenplan op voor de Duitse eenwording en de Europese integratie. Volgens Fischer moet Merkel ook een "masterplan" maken voor de eurocrisis.

Het gebrek aan leiderschap leidt volgens Fischer bij de bevolking tot onzekerheid en anti-Europese gevoelens. Hij verwijt Merkel dat zij de moed niet heeft om een reddingsplan voor de lange termijn voor te leggen. Dat dreigt zich volgens Fischer te wreken: de christendemocrate zou de steun van de Bondsdag kunnen verliezen.

Fischer: 'EU omvormen tot een federatie'

Fischer beheerde de portefeuille Buitenlandse Zaken in de eerste rood-groene coalitie in Berlijn onder bondskanselier Gerhard Schröder. Hij stond in die tijd bekend om zijn pro-Europese houding: Fischer pleitte ervoor de EU om te vormen tot een federatie. Hij werd genoemd voor de functie van eerste Europese minister van Buitenlandse Zaken. De federatie kwam er uiteindelijk niet door de referenda in Nederland en Frankrijk tegen de Europese Grondwet.

Nu maakt Fischer zich zorgen over het Europese project door de anti-Europese tendensen die hij in Duitsland ziet groeien: "Wie denkt dat Duitsland een groot Zwitserland kan gaan spelen, staat als een dromende os voor een gesloten deur totdat hij door de slager naar de slachtbank wordt geleid." (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners