Merkel: 'Griekse inspanningen zullen de moeite waard zijn'

09/10/12 om 14:43 - Bijgewerkt om 14:43

De Duitse bondskanselier Angela Merkel bezoekt Griekenland voor het eerst sinds het uitbreken van de eurocrisis.

Merkel: 'Griekse inspanningen zullen de moeite waard zijn'

© Reuters

De Duitse kanselier Angela Merkel is op bezoek in Griekenland en heeft de "inspanningen" en de "vooruitgang" die de Grieken hebben geboekt, lof toegezwaaid.

"Ik wil dat Griekenland in de eurozone blijft", aldus de Duitse kanselier tijdens een persconferentie samen met de Griekse premier Antonis Samaras. Ze zegt ervan overtuigd te zijn dat de inspanningen van de Grieken "de moeite waard" zullen zijn.

Lerares

Merkel zei ook "niet als lerares" naar Athene te zijn gekomen om punten te geven, maar om zich te informeren. "Wij in Duitsland weten hoe lang het duurt om een hervorming door te voeren", zei ze. "Het zal een lange weg worden, maar ik geloof dat we licht zullen zien aan het einde van de tunnel".

Duitsland zegde Griekenland ook nieuwe hulp toe bij het beheersen van de schuldencrisis. Twee Europese projecten in de gezondheidszorg ter waarde van 30 miljoen euro kunnen van start gaan.

Samaras van zijn kant zei dat zijn land de beloofde hervormingen zal doorvoeren. "Het Griekse volk is van plan in de eurozone te blijven. Iedereen die gewed heeft dat Griekenland ten onder zou gaan, zal die weddenschap verliezen".

Gespannen sfeer

De sfeer in Athene is bij het bezoek van Merkel gespannen. De politie zette traangas in tegen enkele tientallen manifestanten die de ordediensten bekogelden met stukken marmer.

Op het Syntagmaplein aan het Griekse parlement nemen naar schatting 25.000 mensen deel aan een manifestatie tegen Merkel. Een kleine groep betogers probeerde door het politiecordon te breken, maar werd met traangas van repliek gediend.

In Athene zijn ongeveer 6.000 ordehandhavers op de been gebracht om het bezoek van de Duitse bondskanselier in goede banen te leiden.

Merkel wordt in Griekenland aanzien als de belangrijkste pleitbezorgster van de harde besparingen die het land onder druk van zijn internationale kredietverleners moet doorvoeren.

De vakbonden, de uiterst linkse oppositiepartij Syriza en de rechtse nationalistische partijen hadden opgeroepen tot de manifestatie. De betogers tonen spandoeken met slogans als "Merkel buiten, Griekenland is geen kolonie". (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners