Merkel en Poetin slaan weg van verzoening in ondanks 'minachting en wrok'

10/05/15 om 17:37 - Bijgewerkt om 18:15

De Russische president Vladimir Poetin gelooft dat Duitsland en Rusland, ondanks alle moeilijkheden, de weg van de verzoening zijn ingeslagen. Merkel wil een vreedzame oplossing voor de problemen in Oekraïne.

Merkel en Poetin slaan weg van verzoening in ondanks 'minachting en wrok'

© reuters

De Russische president erkende tijdens een gemeenschappelijke persconferentie dat de Duits-Russische verhoudingen geen al te beste tijd kennen. Dat heeft te maken met de gebeurtenissen in en rond Oekraïne.

De Duitse bondskanselier Merkel liet op haar beurt duidelijk verstaan dat er een vreedzame oplossing moet komen voor het Oekraïense conflict.

Vrede in Europa

"Het is belangrijk dat we de territoriale integriteit van Oekraïne herstellen, en deze taak willen we gemeenschappelijk tot een goede einde brengen", aldus Merkel. De bondskanselier wees erop dat de samenwerking tussen Duitsland en Rusland aanzienlijk vertroebeld was door de 'onrechtmatige' annexatie van de Krim, die volgens Merkel de vrede in Europa in gevaar brengt.

Sancties

Poetin herinnerde er in zijn speech aan dat de economische sancties tegen Rusland van de Westerse mogendheden grote negatieve uitwerkingen heeft. Maar Duitsland en Rusland hebben ondanks de 'minachting en wrok' de weg van de verzoening ingeslagen, verduidelijkte hij.

Dat de problemen in Oekraïne voor spanning hebben gezorgd tijdens de ontmoeting tussen Merkel en Poetin, was overigens duidelijk te merken aan de gelaatstuitdrukkingen van beide wereldleiders.

Het conflict in Oekraïne heeft tot dusver het leven gekost aan ruim 6.100 mensen, en heeft er bovendien nog zowat een miljoen ontheemd.

Duitsland slachtoffer

Dat Merkel ook het einde van de Tweede Wereldoorlog kwam herdenken in Rusland - een dag na de grote militaire parade in Moskou- was volgens Poetin logisch, aangezien de Sovjet-Unie niet tegen Duitsland maar wel tegen Nazi-Duitsland vocht.

"Duitsland was zelfs het eerste slachtoffer", aldus Poetin.

(Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners