Merkel duidelijk over mensenrechten in China: 'Nood aan vrije dialoog'

08/07/14 om 11:55 - Bijgewerkt om 11:55

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak zich publiekelijk uit over mensenrechten in China tijdens haar handelsreis in het land. Ze herinnerde aan de val van de Berlijnse Muur en vertelde studenten dat hun land nood had aan vrije dialoog.

Merkel duidelijk over mensenrechten in China: 'Nood aan vrije dialoog'

© Reuters

Angela Merkel, bondskanselier van Duitsland, heeft gesproken waar haar Westerse bondgenoten veeleer stil blijven. Tijdens haar bezoek aan China kaartte Merkel publiekelijk het mensenrechtenprobleem in het land aan.

De bondskanselier die opgroeide in het vroegere Oost-Duitsland stelde in de elite-universiteit Tsinghua in Peking, dat China en Duitsland een forum hebben om mensenrechten te bespreken.

'Voor mij is die dialoog heel belangrijk, omdat de vredevolle revolutie die 25 jaar geleden in de voormalige DDR plaatsvond, uiteindelijk leidde tot de val van de Berlijnse Muur en vrije meningsuiting mogelijk maakte', zei ze, verwijzend naar de Duitse Democratische Republiek, de officiële naam van het vroegere Oost-Duitsland. 'Ik denk dat het ook hier in China belangrijk is om zo'n vrije dialoog te hebben', citeert het persagentschap AFP de Duitse leider.

Merkel onderscheidt zich met haar uitspraken van andere Westerse bezoekers in China. Die lieten zich niet publiekelijk uit over de mensenrechten in het land, omdat ze vooral handelsakkoorden met 's werelds tweede grootste economie nastreefden.

In de nasleep van Tiananmen

De uitspraken van de bondskanselier volgen slechts een maand na de 25ste verjaardag van de bloederige Tiananmenprotesten in Peking, 3 en 4 juni 1989. Een gebeurtenis die de Chinese autoriteiten het liefst uit ieders geheugen willen wissen.

Merkel groeide op in het communistische Oost-Duitsland waar vrijheden beperkt werden en de staat de burgers massaal bespioneerde. 'Burgers moeten kunnen geloven in de macht van de wet, niet in de wet van de machtigen', speechte ze. 'Het is belangrijk om wetten te hebben die principes beschermen. Er is een open, pluralistische en vrije maatschappij nodig om een succesvolle toekomst te kunnen vormen.'

Handelsakkoorden

Het is het zevende bezoek van Merkel aan China sinds haar aantreden in 2005. Hoewel ze even over mensenrechten uitweidde, ligt de focus van haar reis vooral op handelszaken met Duitsland, de grootste economie van de Europese Unie (EU).

China en Duitsland tekenden ondertussen een aantal handels- en investeringsakkoorden, waaronder een akkoord voor twee nieuwe Volkswagenfabrieken en de verkoop van 123 Airbushelikopters.

In 2007 haalde Merkel zich nog de woede van Peking op de nek, toen ze de spirituele leider van Tibet, de Dalai Lama, ontmoette. De man wordt door de regerende Communistische Partij in China gezien als een gevaarlijke separatist.

Beleefd applaus

Verwacht werd dat officiële gesprekken over mensenrechten achter gesloten deuren zouden plaatsvinden. Een toenadering die volgens Duitse autoriteiten effectiever zou zijn in China dan het openlijk terechtwijzen.

De Duitse bondskanselier kreeg een beleefd applaus na haar toespraak, waarin ze onder andere ook onderwerpen als globale economische duurzaamheid en klimaatverandering aansneed. (WB)

Onze partners