Merkel belooft meer actie van Duitsland in strijd tegen IS

26/11/15 om 07:25 - Bijgewerkt om 07:25

Duitsland gaat meer inspanningen doen om de terreurorganisatie Islamitische Staat te bestrijden, beloofde bondskanselier Angela Merkel tijdens een bezoek aan de Franse president François Hollande.

Merkel belooft meer actie van Duitsland in strijd tegen IS

Merkel en Hollande © Belga Image

'We zijn sterker dan eender welk terrorisme,' zei Angela Merkel in Parijs. 'Toch moet terrorisme bestreden worden met alle mogelijke kracht. De IS (die de bloedige aanslagen van 13 november in Parijs opeiste, nvdr.) kan niet met woorden overtuigd worden, maar moet met militaire middelen bestreden worden.' De Duitse bondskanselier beloofde 'snel te handelen'.

Wat dat concreet betekent, is nog niet helemaal duidelijk. Op dit moment bewapenen en trainen de Duitsers reeds Koerdische strijders in Irak.

Mali

Om de Franse troepen meer armslag te geven in de strijd tegen de IS, had de Duitse regering al aangekondigd 650 soldaten naar Mali te sturen voor vredeshandhaving. Het noorden van het West-Afrikaanse land viel in het voorjaar van 2012 in handen van jihadistische groeperingen gelinkt aan Al-Qaeda. Op initiatief van Frankrijk werd begin 2013 een militaire operatie begonnen tegen die jihadisten, om hun opmars naar Bamako te stuiten. (KVDA)

Onze partners