Mensenrechtenorganisatie wil onderzoek naar oorlogsmisdaden Bush

13/07/11 om 09:58 - Bijgewerkt om 09:58

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch roept Barack Obama op om een onderzoek op te starten tegen George W. Bush wegens foltering en oorlogsmisdaden.

'Er zijn gegronde redenen om een onderzoek te openen tegen Bush, zijn voormalige vicepresident Dick Cheney, zijn voormalige minister van Defensie Donald Rumsfeld en de voormalige CIA-directeur George Tenen, omdat zij foltering en oorlogsmisdaden hebben toegelaten', aldus de uitvoerend directeur van Human Rights Watch (HRW), Kenneth Roth.

Waterboarding

De NGO wijst er onder meer op dat Bush publiekelijk toegegeven heeft dat hij het gebruik van 'waterboarding', waarbij verdrinking gesimuleerd wordt, heeft goedgekeurd in minstens twee gevallen.

De voormalige president gaf ook de toelating voor geheime CIA-gevangenissen en de transfer van gedetineerden naar landen waar ze gefolterd werden, aldus Human Rights Watch.

HRW: 'Obama komt verplichting niet na'Volgens de mensenrechtenorganisatie komt de regering-Obama haar verplichting niet na om folterpraktijken en andere vormen van mishandeling van gevangenen te onderzoeken, zoals bepaald in de conventie tegen foltering. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners