Mensenrechtenactivist zwaargewond bij aanslag in Burundi

04/08/15 om 01:54 - Bijgewerkt om 02:01

Pierre-Claver Mbonimpa, een bekend mensenrechtenactivist in Burundi, is maandagavond neergeschoten in Bujumbura. Dat zeggen familieleden van de man en wordt bevestigd door Human Rights Watch.

Mensenrechtenactivist zwaargewond bij aanslag in Burundi

Pierre-Claver Mbonimpa, begin januari, tijdens een persbijeenkomst naar aanleiding van het bezoek van de Belgische ministers De Croo en Reynders aan Burundi © BELGA

De man raakte zwaargewond en ligt op intensieve zorgen, maar zou medisch gezien niet in levensgevaar verkeren. Pierre-Claver Mbonimpa is de voorzitter van de mensenrechtenvereniging Aprodh. Hij was sterk gekant tegen een derde ambtstermijn voor president Pierre Nkurunziza. Eerder dit jaar werd hij nog opgepakt door de veiligheidsdiensten, maar na 30 uur vrijgelaten.

Volgens getuigen werd de 67-jarige activist maandagavond in zijn wagen, toen hij op weg was naar huis, beschoten door mannen op een motor. Volgens Human Rights Watch raakte hij gewond aan de hals en in het gezicht. Zijn familie en het ziekenhuispersoneel maken zich zorgen over zijn veiligheid in het ziekenhuis.

Dood van de rechterhand

Sinds de aankondiging van een derde mandaat voor Nkurunziza in april is het geweld in Burundi weer opgelaaid. Ook de internationale gemeenschap toonde zich erg kritisch, omdat zijn herverkiezing in strijd is met de grondwet.

Zondag kwam de rechterhand van de president, het hoofd van de inlichtingendienst, en nummer 2 van het regime, generaal Adolphe Nshimirimana, bij een aanval om het leven. Volgens de Franse wereldomroep RFI beschouwen vele Burundezen de aanslag tegen Mbonimpa als een vergelding voor de dood van de generaal.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners