Meltdown in reactor 2 in Fukushima

© Reuters

De Japanse regering gaat ervan uit dat splijtstofstaven gedeeltelijk zijn gesmolten. Dat zou de hoge graad van radioactiviteit in het water van reactor 2 verklaren.

De Japanse regering gaat ervan uit dat splijtstofstaven gedeeltelijk zijn gesmolten in de beschadigde kerncentrale Fukushima Daiichi. Dat zou de hoge graad van radioactiviteit in het water van reactor 2 verklaren.

Dat zei regeringswoordvoerder Yukio Edano op een persconferentie, meldt het Japanse persagentschap Kyodo. Volgens Edano was de smelting tijdelijk.

Foute metingTokyo Electric Power Company (Tepco), de uitbater van de kerncentrale, had zondag gemeld dat de straling in het water van reactor 2 maar liefst 10 miljoen keer hoger lag dan normaal. Later beklemtoonde het bedrijf op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie dat het een vergissing maakte bij het meten en herzag het cijfer naar 100.000.

De Japanse regering beschuldigt Tepco nu van “onaanvaardbare” fouten. “Daar het opvolgen van de radioactiviteit een belangrijke voorwaarde is om de veiligheid te verzekeren, zijn zulke vergissingen totaal onaanvaardbaar,” zei Edano. “Dit mag zich niet herhalen”.

Maanden

In een interview met de New York Times zei Yukiya Amano, de directeur-generaal van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA), dat Japan “nog lang niet klaar is met het nucleaire ongeval in Fukushima.” Het nucleair alarm kan volgens hem nog weken en zelfs maanden duren, vanwege de enorme schade aan de centrale.

Amano is niet zeker dat de pogingen om de brandstofstaven met zeewater af te koelen, succesvol zijn geweest. “Het was de bedoeling om zo te vermijden dat de brandstofstaven vuur vatten, en radioactief materiaal vrijkomt. Als de specialisten de koelbassins vullen, zonder het koelsysteem te herstellen, zal de temperatuur oplopen, met mogelijk nieuwe radioactieve lekken.”

Tsunami-alarm

Het noordoosten van Japan is maandag opnieuw getroffen door een naschok met een kracht van 6,5 op de schaal van Richter. Het tsunami-alarm is intussen weer opgeheven. Er zijn geen meldingen van slachtoffers of schade.

De zware aardbeving die Japan op 11 maart trof en gevolgd werd door een verwoestende tsunami, had een kracht van 9. Meer dan 10.000 mensen kwamen om het leven.

(Belga/KVDA)

Stand van Zaken in Fukushima

Reactor 1Schade aan de kern door koelproblemen. Gaten in het gebouw door ontploffingen. Radioactief water gevonden.

Reactor 2Gedeeltelijke nucleaire meltdown. Schade aan de kern door koelproblemen. Gaten in het gebouw door ontploffingen. Reactor lekt radioactief water.

Reactor 3Schade aan de kern door koelproblemen. Scheuren in het gebouw door ontploffingen. Radioactief water gevonden.

Reactor 4Deze reactor was gesloten op het ogenblik van de aardbeving. Toch deed zich een ontploffing met een brand voor bij het radioactief afval. Koelproblemen gedeeltelijk opgelost.

Reactoren 5 en 6Stilgelegd. Koelproblemen gedeeltelijk opgelost.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content