Mekka: hoogste dodentol tijdens hadj in 25 jaar, Saudische kroonprins beveelt onderzoek

24/09/15 om 16:27 - Bijgewerkt om 19:43

Tijdens de bedevaart naar Mekka vallen vrijwel elk jaar slachtoffers, maar de dodentol van het nieuwe drama is de hoogste in 25 jaar. De Saoedische kroonprins Mohammed ben Nayef heeft een onderzoek bevolen.

Mekka: hoogste dodentol tijdens hadj in 25 jaar, Saudische kroonprins beveelt onderzoek

© Belga Image

Volgens de jongste balans van het Saudische directoraat van de civiele bescherming vielen bij het drama in Mina nabij Mekka meer dan 700 doden en nog meer gewonden. Dat cijfer kan bovendien nog oplopen. De precieze oorzaak is nog niet duidelijk, maar wellicht brak massapaniek uit onder pelgrims die een structuur met verschillende verdiepingen probeerden te bereiken in Mina, waar ze de duivel symbolisch stenigen.

Tijdens de islamitische bedevaart naar Mekka - de hadj - vallen elk jaar doden, maar de tol van het nieuwe drama is de hoogste in 25 jaar. In 1990 kwamen meer dan 1.400 mensen om het leven, meldt The Washington Post. Ook in 1994 (270), 1997 (340), 1998 (180), 2004 (244) en 2006 (360) waren honderden doden te betreuren.

Belgen

Buitenlandse Zaken vraagt aan landgenoten die zich ongerust maken over familieleden of kennissen die deelnemen aan de hadj om contact op te nemen met hun reisbureaus. Woordvoerder Michael Mareel zegt dat de Belgische ambassade in Riyad en het ereconsulaat in Djedda voorlopig geen informatie kregen van de Saoedische autoriteiten over eventuele Belgische slachtoffers.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) betuigt in een persbericht inmiddels zijn medeleven met de getroffen families en overheden.

Onderzoek

Het nieuwe drama verhoogt de druk op de Saudische autoriteiten om de veiligheidsmaatregelen rond de hadj aan te scherpen.

De Saudische regering wijst intussen elke verantwoordelijkheid af. Zo schreef minister van Gezondheid Khaled al-Falih het drama toe aan een gebrek aan discipline bij de pelgrims: 'Als de pelgrims de aanwijzingen hadden gevolgd, dan zouden we dit soort ongeval kunnen vermijden hebben,' zei hij op de Saudische televisie.

De Saudische kroonprins Mohammed ben Nayef heeft een onderzoek bevolen. Het ongeval komt amper twee weken nadat een bouwkraan neerstortte op de Grote Moskee in Mekka. Daarbij kwamen meer dan 100 mensen om het leven.

Lees meer over:

Onze partners