Megatyfoon Haiyan eist meer dan 100 doden in één stad op Filipijnen

09/11/13 om 09:14 - Bijgewerkt om 10:19

Bron: Belga

De tyfoon Haiyan, een van de zwaarste stormen ooit geregistreerd, heeft een spoor van vernieling getrokken op de Filipijnen. In de stad Tacloban in het centrum van het land alleen al vielen meer dan 100 doden.

Megatyfoon Haiyan eist meer dan 100 doden in één stad op Filipijnen

© IMageGlobe

De luchtvaartautoriteiten kregen van de directeur van de luchthaven van Tacloban het bericht dat de stad bezaaid is met lijken, 'minstens 100'. Lokale journalisten maken daarnaast melding van 20 lijken in een kerk in de buurt. Dat melden internationale media.

Zwaar getroffen

Haiyan heeft zich met een verschrikkelijke vernietigingskracht op de Filipijnen gestort. Het knakte vrijdag in de het oosten en het centrum van het land metershoge bomen als luciferhoutjes en sleurde tonnenzware metalen delen uit gebouwenconstructies de lucht in.

Vanuit de hoofdstad Manilla zijn duizenden soldaten naar de getroffen gebieden gestuurd. Sommige dorpen zijn nog volledig van de rest van het land afgesneden.

Megatyfoon

Haiyan is een van de zwaarste stormen die de weerdiensten ooit gemeten hebben. De rukwinden haalden volgens de Filipijnse meteorologische dienst een topsnelheid van meer dan 300 kilometer per uur. Ter vergelijking: rukwinden bij de Europese storm Christian van enkele weken geleden haalden een snelheid van 190 km/u. 'Peanuts ter vergelijking met deze taifoen', zei meteoroloog Christian Herold van de Duitse weerdienst.

Met uitlopers inbegrepen bereikte de tyfoon een diameter van honderden kilometers.

Vietnam

De tyfoon verplaatst zich heel traag tegen ongeveer 40 kilometer per uur. Zondag wordt de tyfoon verwacht in Vietnam, daartegen is die afgezwakt, maar het is dan nog wel steeds een orkaan. (DPA/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners