Meeste Nederlanders willen zelf hun burgemeester kiezen

Verkiezingen © BELGA

Een ruime meerderheid van de Nederlanders (66 procent) is voorstander van een gekozen burgemeester. Iets minder dan de helft daarvan (44 procent) wil ook zelf de eerste burger kiezen en de gemeenteraad passeren.

Een ruime meerderheid van de Nederlanders (66 procent) is voorstander van een gekozen burgemeester. Iets minder dan de helft daarvan (44 procent) wil ook zelf de eerste burger kiezen en de gemeenteraad passeren.

Dat schrijft het tijdschrift Binnenlands Bestuur op basis van een onderzoek van onder 9.500 Nederlanders.

Fans

De grootste fans van een gekozen burgemeester zijn te vinden bij de rechtspopulistische PVV (83 procent), de ouderenpartij 50Plus (79 procent) en de linkse SP (79 procent). Aanhangers van deze partijen zijn ook het meest voorstander van een direct door het volk gekozen burgemeester.

Opvallend is dat bij het linksliberale D66, de partij die het initiatief nam voor de gekozen burgemeester, het animo voor een democratisch gekozen burgemeester iets lager is dan bij bovengenoemde partijen. Toch ziet nog altijd 75 procent van de D66-stemmers het liefst vandaag nog een gekozen burgemeester. Slechts 16 procent van de Nederlandse kiezers ziet helemaal niets in een gekozen burgervader.

Buma

Burgemeesterszoon en fractievoorzitter voor het christendemocratische CDASybrand van Haersma Buma toonde zich in de Volkskrant ook voorstander van een democratische burgemeestersverkiezing. ‘Dat schimmige systeem met een vertrouwenscommissie loopt op zijn laatste benen. We willen naar een open verkiezing’, zei Buma. Daarmee is nu ook het CDA voorstander van de gekozen burgemeester en heeft het plan vermoedelijk een tweederde meerderheid in de Eerste en Tweede Kamer.

In het Regeerakkoord van het liberale VVD en de socialistische PvdA is opgenomen dat de burgemeestersbenoeming uit de Grondwet moet worden gehaald. D66-Kamerlid Gerard Schouw diende in april 2012 een voorstel in voor deze zogeheten deconstitutionalisering. Voor een grondwetswijziging moet tweederde van de Tweede Kamer zijn goedkeuring geven. (Elsevier/Servaas van der Laan)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content