'Meest verschrikkelijke bloedbad' in Syrië

04/02/12 om 10:06 - Bijgewerkt om 10:06

Volgens de Syrische Nationale Raad kostte een nachtelijk bloedbad, aangericht door de troepen van dictator Bashar al-Assad, 260 mensen het leven. Bondgenoot Rusland gaat overleggen met Assad.

'Meest verschrikkelijke bloedbad' in Syrië

© Reuters

Volgens de Syrische Nationale Raad, die het grootste deel van de oppositie groepeert, heeft het nachtelijke bloedbad in Homs aan 260 burgers het leven gekost.

De groep spreekt van het "meest verschrikkelijke bloedbad" sinds het begin van de revolte tegen het regime van president Bachar al-Assad in maart 2011. De Syrische Nationale Raad roept Rusland op om "duidelijk het regime te veroordelen en het verantwoordelijk te stellen voor de bloedbaden", aldus een persbericht van de beweging.

Het regime in Damascus bevestigt dat er 's nachts burgers om het leven kwamen in Homs. Ze werden ontvoerd en gedood door "gewapende manschappen", stelt het staatspersbureau Sana.

Assad ontkent en schuift schuld door

Damascus ontkent dat de acties in meerdere wijken van de stad het werk waren van het leger. Sana beschuldigt de daders ervan de berichtgeving en de getoonde tv-beelden te willen "exploiteren om druk uit te oefenen op de VN-veiligheidsraad", die werkt aan resolutie om de repressie in het land te veroordelen.

Rusland ligt dwars

Dat zal evenwel niet zonder slag of stoot gebeuren. Rusland, dat een vetorecht heeft in de Veiligheidsraad, kampt zich tegen zo'n resolutie. Ook al riep de secrataris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon de wereld op aan één zeel te trekken, de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov liet al verstaan dat het voorstel voor de resolutie hem bniet bevalt. Hij voorspelde een schandaal als de resolutie goedgekeurd wordt.

De westerse landen zijn echter "vastbesloten" om de stemming in de VN-Veiligheidsraad te houden over. Dat heeft de Franse VN-ambassadeur Gérard Araud gezegd. De Britse ambassadeur, Mark Lyall Grant, hield het bij "de hoop" dat een stemming volgt. Volgens diplomaten stuurt Rusland echter aan op uitstel.

Lavrov naar Assad

Lavrov zoekt nogmaals overleg met Assad. Hij gaat naar Damascus voor een onderhoud met de dictator. Ook de chef van de buitenlandse geheime dienst SVR, Michail Fradkov, reist op verzoek van president Dimitri Medvedev mee. Dat meldde Lavrov , aangehaald door het agentschap Interfax, vanuit München, waar hij aan de internationale veiligheidsconferentie deelneemt.

Rusland heeft zowel geopolitieke als militaire belangen in Syrië: het is de laatse bondgenoot in het Midden-Oosten en Moskou levert jaarlijks grote hoeveelheden militair materiaal aan het regime van Assad. (Belga/SD)

Onze partners