Meerderheid Amerikanen steunt interventie in Irak

Aanval Noord-Irak © REUTERS

Een meerderheid van de Amerikanen staat achter het besluit van de Amerikaanse president Barack Obama om luchtaanvallen uit te voeren tegen militanten van de Islamitische Staat (IS) in Noord-Irak.

Meer dan de helft van de respondenten (54) procent zei in een opiniepeiling van het Pew Research Center en USA Today de luchtaanvallen in Irak goed te keuren. Die aanvallen lijken geholpen te hebben om een deel van het terrein dat Koerdische peshmerga’s verloren aan strijders van IS, terug te winnen.

Eenendertig procent zei de luchtaanvallen af te keuren en 15 procent wilde geen mening geven. De peiling werd uitgevoerd tussen afgelopen donderdag en zondag.

Er zijn verschillen tussen Republikeinse kiezers enerzijds en Democraten en onafhankelijken anderzijds. Een meerderheid van de Democratische respondenten steunt, net als de Republikeinse, de luchtaanvallen. Een meerderheid van de Republikeinen (57 procent) is echter bang dat Obama niet ver genoeg gaat om de Islamitische Staat (IS) te stoppen. Een meerderheid van de Democraten (62 procent) en onafhankelijken (56 procent) maakt zich juist zorgen de president te ver gaat. Zij vrezen dat de VS wellicht opnieuw militairen naar Irak zullen sturen, drie jaar na de terugtrekking van de laatste gevechtstroepen.

Genocide

Toen Obama vorige week de hernieuwde interventie in Irak aankondigde, gaf hij aan dat die slechts tot doel had de Iraakse minderheden te beschermen, in het bijzonder de duizenden gevluchte yezidi’s die vastzaten op de berg Sinjar. Ook zou het gaan om het voorkomen van genocide en het beschermen van het Amerikaanse consulaat in Erbil.

Obama gaf ook aan belangrijke “infrastructuur” in de regio te willen beschermen, zonder verdere specificatie. In een brief aan het Congres zei hij zondag dat de controle van IS over de Mosul-dam, waarvan een groot deel van het land afhankelijk is voor water en energie, een bedreiging vormt voor de Amerikaanse ambassade in Bagdad.

Mosul-dam

“Als de Mosul-dam niet meer zou functioneren, bedreigt dat het leven van veel burgers en brengt dat Amerikaanse werknemers en faciliteiten in gevaar, inclusief het ambassadepersoneel in Bagdad. De Iraakse regering zal dan niet meer in staat zijn belangrijke basisvoorzieningen te bieden aan de bevolking”, staat in de brief.

De dam werd gisteren op IS heroverd door Koerdische strijdkrachten. Daarbij kregen zij luchtsteun van het Iraakse en Amerikaanse leger. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content