Meer tanks over de grens: Turkije opent tweede front in Syrië

03/09/16 om 15:32 - Bijgewerkt om 15:39

Turkije lijkt een tweede front te hebben geopend in het noorden van Syrië. Turkse tanks zijn vanuit de provincie Kilis de grens overgestoken, gesteund door houwitsers die stellingen van terreurgroep IS bestookten, melden Turkse media.

Meer tanks over de grens: Turkije opent tweede front in Syrië

Turkse tanks trekken Syrië binnen © Belga Image

Volgens het nieuwsagentschap Dogan rolden de Turkse tanks het noorden van Syrië binnen nabij het grensdorpje Cobanbey. Dat is zo'n 55 kilometer ten zuidwesten van Jarablus, waar Turkije vorige week Syrië binnen viel als onderdeel van de operatie Schild van de Eufraat. Tegenover Cobanbey aan Syrische kant ligt Al-Rai, dat de voorbije maanden afwisselend in handen van Syrische rebellen en Islamitische Staat (IS) was.

Een reporter van het persagentschap Reuters bericht over luide knallen en rookpluimen op Syrisch grondgebied.

Koerden

Officieel dient operatie Schild van de Eufraat om de IS-jihadisten uit het aan Turkije grenzende noorden van Syrië te verdrijven, maar Turkije heeft ook al Koerdische milities in het gebied aangevallen. Een en ander zorgde voor wrevel bij de Amerikanen, die zowel in Turkije als in de Koerden een bondgenoot zien in de strijd tegen IS.

Begin deze week meldde het Amerikaans Centraal Militair Commando voor het Midden-Oosten (CentCom) dat de Koerdische milities in het noorden van Syrië en het Turkse leger zijn overeengekomen om hun onderlinge vijandelijkheden tijdelijk te staken en zich te concentreren op de dreiging van IS. (KVDA)

Onze partners