Meer mensen hebben een gsm dan een toilet

19/11/12 om 12:02 - Bijgewerkt om 12:02

In totaal hebben 2,5 miljard mensen geen eigen toilet. Dat betekent dat een op de drie mensen op aarde geen wc heeft. Om dat probleem onder de aandacht te brengen, is het Wereld Toilet Dag.

Meer mensen hebben een gsm dan een toilet

© Reuters

Vandaag is het niet alleen Internationale Dag van de Man, maar ook Wereld Toilet Dag, een dag die in 2001 in het leven werd geroepen. Een van de millenniumdoelen (MDG's) van de Verenigde Naties is immers de hoeveelheid mensen zonder sanitaire voorzieningen tegen 2015 te halveren. Werk aan de winkel want vandaag zijn ze nog met 2,5 miljard. Ter vergelijking: 6 miljard mensen hebben een mobiele telefoon, 4,5 miljard mensen hebben toegang tot een proper toilet.

"1,1 miljard mensen doen hun behoefte nog in de openlucht. Met als gevolg dat ernstige ziektes als cholera, tyfus en hepatitis zich makkelijk verspreiden", aldus een woordvoerder van ontwikkelingsorganisatie Simavi.

Moedersterfte

Uit een rapport van de organisatie blijkt dat het tekort aan toiletten bijdraagt aan een hoog moedersterftecijfer. "Slechte sanitatie en hygiëne zorgen er bijvoorbeeld voor dat zo'n 44 miljoen zwangere vrouwen wereldwijd besmet zijn met mijnworm", weet Rineke van Dam van Simavi. "Daardoor hebben ze bloedarmoede en een grote kans op fatale bloedingen tijdens de bevalling."

Uit cijfers van het Rode Kruis blijkt dat dagelijks ruim 2000 kinderen sterven aan diarree. Dat zo veel kinderen geen toegang hebben tot schone wc's en zeep en geen voorlichting krijgen over hygiëne, helpt natuurlijk niet. Diarree wordt veroorzaakt door infecties. Die verspreiden zich vooral via water dat besmet is met uitwerpselen. Infecties kun je oplopen door het aanraken van uitwerpselen, je handen niet wassen, besmet water drinken of voedsel eten dat klaargemaakt is met vuil water, aldus het Nederlandse Rode Kruis.

Mensenrecht
Volgens de World Toilet Organization (WTO) is er tegenwoordig wel veel aandacht voor watervoorziening, maar nog te weinig voor sanitaire voorzieningen. Naar een schoon toilet kunnen gaan ,noemt de organisatie "een mensenrecht en geen luxe". (IPS/Belga/TE)

Waar of niet waar met Matt Damon:

Onze partners