'Meer jongeren en vrouwen sluiten zich aan bij IS': EU-antiterreurcoördinator Gilles de Kerchove

18/06/15 om 11:48 - Bijgewerkt om 11:51

Nederlagen op het slagveld schaden de aantrekkingskracht van de Islamitische Staat niet. De terroristische organisatie rekruteert nog steeds Europeanen en - opvallender - steeds meer jongeren en vrouwen. Dat zegt Gilles de Kerchove, de antiterrorismecoördinator van de EU.

'Meer jongeren en vrouwen sluiten zich aan bij IS': EU-antiterreurcoördinator Gilles de Kerchove

Gilles de Kerchove © AFP

'Volgens onze schattingen zijn reeds 4.000 Europeanen vertrokken naar de Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak', zegt onze landgenoot in een interview met het Franse persagentschap AFP. 'Ondanks de nederlagen is de IS heel verkrachtig en blijft ze aantrekken. Er zijn nog altijd jonge Europeanen die vertrekken. Ze zijn steeds jonger en onder hen zijn meer vrouwen. We moeten onze inspanningen verderzetten want de dreiging blijft ernstig.'

De grootste dreiging voor Europa komt volgens De Kerchove enerzijds van Europese strijders die een paspoort hebben en niet geïdentificeerd zijn en anderzijds van inwoners van Europa die zijn geradicaliseerd op het internet. 'Net daarom zijn deradicaliseringsprogramma's nodig.'

Hij pleit ook voor grondige controles op EU-inwoners aan de buitengrenzen, om de rekrutering van militanten voor Syrië en Irak alsook hun terugkeer een halt toe te roepen.

Mensensmokkel

Wel waarschuwt De Kerchove dat we asielzoekers niet mogen viseren. De vrees groeit immers dat de IS smokkelnetwerken gebruikt om tussen de (boot-)migranten en vluchtelingen ook jihadisten Europa binnen te krijgen. 'De mensensmokkel is lucratief en IS profiteert daarvan,' zegt De Kerchove. 'Maar er zijn geen aanwijzingen om te zeggen dat terroristen die netwerken gebruiken. We moeten beide zaken niet door elkaar halen. Asielzoekers zijn vluchtelingen of vervolgde mensen die een beter leven zoeken, geen terroristen of criminelen.' (KVDA)

Lees het interview van AFP met Gilles de Kerchove

Onze partners