Meer dan duizend arrestaties versterken Chinese greep op internet

31/03/12 om 14:26 - Bijgewerkt om 14:26

In een actie om de Chinese staatscontrole op het internet te versterken zijn meer dan duizend mensen gearresteerd en worden microblogs aan belangrijke beperkingen onderworpen.

Meer dan duizend arrestaties versterken Chinese greep op internet

© Reuters

De felle verharding komt na het ontslag van Bo Xilai, een charismatische partijsecretaris en een belangrijke rivaal van vicepresident Xi Jinping. Een politieke donderslag die het gewilde imago van eenheid dat de Chinese communistische partij nastreeft verbrijzelde. De gebeurtenis voedde vele speculaties. Op internet circuleerden berichten dat er militaire voertuigen door de straten van Peking reden.

Websites gesloten en microblogs beperkt

Dus werden zestien websites gesloten en kondigde China belangrijke beperkingen aan op het gebruik van microblogs. De twee belangrijkste Chinese microblogs, Sina Weibo en Tencent QQ, schorten de mogelijkheid voor internetters op om commentaar online te zetten, officieel om te strijden tegen "schadelijke geruchten". Die maatregel zal van kracht blijven tot 3 april, aldus de twee populaire microblogs. Chinese internetgebruikers zijn onderworpen aan een strenge censuur die onder meer Twitter, Facebook en YouTube blokkeert.

De autoriteiten legden verder de sluiting op van zestien websites en zes personen werden door de politie gearresteerd voor de "creatie en de verspreiding van geruchten", zo berichtte het staatspersbureau Nieuw China.

1.065 arrestaties

De Chinese politie heeft sinds half februari al 1.065 verdachten opgepakt en meer dan 208.000 "schadelijke" berichten verwijderd tijdens een operatie op internet.
De uitbaters van meer dan 3.000 websites hebben ook al waarschuwingen gekregen. De operatie is volgens het nieuwsagentschap gericht tegen smokkel van wapens, drugs en gevaarlijke chemische producten, maar ook tegen de verkoop van menselijke organen en persoonsgegevens.

Half miljard chinezen online

In de Volksrepubliek China staan de media onder staatscontrole. In het land zijn naar schatting een half miljard mensen actief op het internet waarvan 200 tot 300 miljoen met een microblog account. De afgelopen maanden hebben de autoriteiten hun greep verstrakt over die grote gemeenschap. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners