Meer dan 900 scholen in Los Angeles dicht na dreigmail: ‘overreactie’, ‘Homeland’ of ‘voorzichtigheid’?

Zo vernamen de leerlingen en hun ouders dat er geen school was in LA © REUTERS

Alle openbare scholen in Los Angeles bleven dinsdag dicht vanwege een ‘geloofwaardige’ terreurdreiging. De politiecommissaris van New York, waar een gelijkaardige dreigmail binnenliep, spreekt van een overreactie in LA en ziet een gelijkenis tussen de dreigmail en tv-serie Homeland

Alle scholen die deel uitmaken van het Los Angeles Unified School District gingen dicht. Meer dan 640.000 studenten en personeel werden opgeroepen om weg te blijven van alle campussen, terwijl de politie de bedreiging en rugzakken in lockers van 900 scholen onderzocht.

Tijdens een persconferentie zei schoolopzichter Ramon Cortines dat de bedreiging ‘niet aan een of twee of drie, maar aan het adres van vele scholen’ is en ‘aan studenten in het algemeen’ is gericht. Hij noemde de dreiging geloofwaardig, of in ieder geval geloofwaardig genoeg om actie te ondernemen. Op CNN zei hij ‘dat het belangrijk is dat we voorzorgsmaatregelen nemen, zeker na wat er recent gebeurd is’. Daarmee doelde hij op de aanslagen in Parijs en de schietpartij in San Bernardino.

De reden tot de drastische sluiting is een e-mail die onder meer naar een lid van de schoolraad gestuurd werd. Volgens het IP-adres zou de mail afkomstig uit Frankfurt, in Duitsland, zo meldt de nieuwszender CNN, of in ieder geval via Duitsland verstuurd zijn.

De autoriteiten wilden het zekere voor het onzekere nemen, alle voorzichtigheid in acht nemen, en pas terug de scholen openen als duidelijk was dat in alle doorzochte scholen ‘niets ongewoons’ gesignaleerd is.

Homeland

Ongeveer tegelijk met Los Angeles zijn er ook in New York bommeldingen binnengelopen tegen scholen. Maar in tegenstelling tot LA achtten de autoriteiten in New York de dreiging niet geloofwaardig. Dat meldde burgemeester Bill de Blasio.

‘De inlichtingendienst van de NYPD heeft de hele ochtend met de FBI overlegd om de situatie in te schatten en is tot de conclusie gekomen dat het hier niet om een geloofwaardige dreiging gaat’, aldus de Blasio. ‘We zijn ervan overtuigd dat de scholen veilig zijn.’

Anderen in New York waren minder diplomatisch. Ze noemden de dreiging zo ‘bizar’ dat ze ze als een ‘vals’ terzijde schoven.

Ook volksvertegenwoordiger Adam Schiff, de leidende Democraat binnen de inlichtingencommissie in het Huis van Afgevaardigden, had het over een valse mail.

En de politiecommissaris van New York, William Bratton, noemde de mail ‘niet geloofwaardig’. Hij vond dat Los Angeles een ‘overreactie’ had vertoond. Volgens Bratton leek de mail verdacht veel op wat in een recente aflevering van tv-serie Homeland te zien was.

Inhoud van de e-mail

Congressman Brad Sherman zag de e-mail en gaf meer details aan CNN. ‘De schrijver claimt dat hij een extremist is, maar er zijn redenen om daaraan te twijfelen. Er staat niets in de tekst dat erop wijst de schrijver kennis heeft van islam. Het kan geschreven zijn door een jihadist of iemand met een andere agenda.’

‘Hij zegt bereid te zijn om verschrikkelijke actie te ondernemen en beweert 32 medeplichtigen te hebben, wat meer is dan al Qaeda en IS ooit in een westerse stad hebben samen gekregen. Ik zou verrast zijn als dat deel van de bedreiging klopt.’

Gelet op de omstandigheden, en de brede vrees voor aanslagen, is er in de VS wel begrip voor de reactie van Los Angeles. Tegelijk vreest men voor een uitdeineffect. ‘Wat als volgende week een leerling een slecht gevoel heeft over een examen, en een dreiging doormailt?’ vroeg een veiligheidsexpert zich af op CNN, ‘Gaan we dan ook het hele systeem platleggen?’

(Belga/NSK/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content