'Meer dan 9.000 kindsoldaten actief in Zuid-Soedan' (VN)

30/04/14 om 17:13 - Bijgewerkt om 17:18

In Zuid-Soedan worden volgens de Verenigde Naties meer dan 9.000 kindsoldaten gedwongen om deel te nemen aan het bloedige conflict.

'Meer dan 9.000 kindsoldaten actief in Zuid-Soedan' (VN)

Zuid-Soedan © Reuters

"Meer dan 9.000 kindsoldaten worden gedwongen om actief deel te nemen aan de burgeroorlog in Zuid-Soedan", aldus Navi Pillay VN-Mensenrechtenchef. De kinderen zouden zowel door het leger als door de rebellen worden gerekruteerd.

Daarnaast loopt de voedselvoorziening van een miljoen mensen gevaar door het aanhoudende geweld. Dat kan ontaarden in een hongersnood, waarschuwt de VN. "Maar de politieke leiders, lijken niet bezorgd om de bevolking", zei Pillay tijdens een persconferentie in de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba.

'Gebrek aan empathie'

De bloedige strijd tussen twee groepen, Dinka en Nuer, startte eind december. De gevechten ontstonden nadat president Kiir zijn voormalige vicepresident beschuldigde van een poging tot staatsgreep, wat Machar ontkent. In januari werd een vredesverdrag bereikt tussen de twee partijen, maar desondanks houdt het geweld aan.

"In Zuid-Soedan worden niet alleen kinderen gerekruteerd om te vechten, ze zijn ook het grootste slachtoffer van willekeurige aanvallen", aldus Pillay. Ze ontmoette Kirr en Machar tijdens haar bezoek aan Zuid-Soedan en verbaasde zich over het "gebrek aan empathie" van de twee leiders. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners