Meer dan 70 procent van de Walen steunt Magnette (peiling)

25/10/16 om 17:09 - Bijgewerkt om 21:48

Volgens een peiling die uitgevoerd is in opdracht van de Franstalige commerciële omroep RTL-TVI steunt meer dan 70 procent van de Walen minister-president Paul Magnette in zijn verzet tegen de goedkeuring van CETA. In Vlaanderen steunt nog geen derde van de respondenten hem.

Meer dan 70 procent van de Walen steunt Magnette (peiling)

© EPA

De pogingen van Magnette om aanpassingen te bedingen van CETA worden gesteund door 72,6 procent van de ondervraagden. 11,7 procent is het uitgesproken oneens met de minister-president van de Waalse regering. Van de Vlamingen steunt 29,6 procent Magnette, 46 procent kan zich niet vinden in zijn aanpak van het dossier.

Ook uit de peiling blijkt dat 64,7 procent van de Vlamingen vindt dat de discussies die nu over CETA worden gevoerd een negatieve impact zullen hebben op het imago van België, in Franstalig België is dat 24,7 procent.

De peiling werd uitgevoerd door Ivox bij 1.000 mensen: 603 Nederlandstaligen en 397 Franstaligen. De foutenmarge bedraagt 3,02 procent.

Ondertussen blijkt dat ook de regering van de Duitstalige Gemeenschap maandag het licht niet op groen zette voor de ondertekening van CETA. Volgens minister-president Oliver Paasch en zijn drie ministers wil dit echter niet zeggen dat de Duitstalige Gemeenschap CETA verwerpt. "We stellen vast dat de Europese Commissie de voorbije weken belangrijke toegevingen heeft gedaan die in de goede richting gaan. De voorwaarden die de Duitstalige Gemeenschap had gesteld, zijn globaal genomen vervuld", luidt het in de mededeling.

Een akkoord over CETA zou volgens de regering "in het belang van het land" zijn. Ze denkt dat een akkoord binnen handbereik is, maar dat de Europese Unie de verschillende overheden in België de tijd moet geven een oplossing uit te werken.

Geen ultimatum

Ook de Waalse regering buigt zich nog steeds over de nieuwe voorstellen om een compromis te bereiken over CETA. "We zullen geen vierde ultimatum aanvaarden", zo waarschuwde Magnette.

De ondertekening van CETA is gepland op een Europees-Canadese top op donderdag 27 oktober. Hoewel België maandag als enige lidstaat nog niet in staat bleek om het licht op groen te zetten, besloten Europees president Donald Tusk en de Canadese premier Justin Trudeau maandagavond om de top voorlopig op de agenda te houden.

Bij de Europese Commissie beklemtoonde men dinsdagmiddag opnieuw dat de Commissie geen ultimatums of deadlines stelt. "Dat is niet de gewoonte van voorzitter Jean-Claude Juncker", zei een woordvoerder. Hij ontkende ook met klem dat de Commissie zou gedreigd hebben met "vergeldingen in andere dossiers", zoals cdH-voorzitter Benoit Lutgen heeft geopperd. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners